GAYA HIDUPkesihatan

Minyak Bunga Matahari Untuk Kecantikan

Sebotol kecil minyak bunga matahari minyak dengan bunga yang berisi biji bahan mentahnya

Minyak bunga matahari adalah minyak tidak meruap yang diambil daripada biji bunga matahari (Helianthus annuus). Minyak ini biasa digunakan dalam makanan sebagai minyak menggoreng, dan dalam formulasi kosmetik sebagai bahan pelembab. 

Jumlah penghasilan minyak bunga matahari dunia pada 2014 dikira sebanyak hampir 16 juta tan metrik, dengan Ukraine dan Rusia sebagai negara pengeluar terbesar.

Minyak ini campuran monotaktepu/politaktepu kumpulan minyak berasid oleik (omega-9)-asid linoleik (omega-6). Kandungan minyak dalam biji kuaci mempunyai julat antara 22% to 36% (28% secara puratanya): kernel biji tersebut mengandungi 45–55% minyak. Minyak yang dikeluarkan daripada biji-biji sebegini berwarna kuning ambar dengan bau yang harum; warna minyak ini menjadi pucat setelah ditapis. Rasanya tidak banyak hilang meskipun melalui penapisan serta jika disimpan dengan baik. Minyak ini mengandungi kuantiti sederhana vitamin E, sterol, skualena dan hidrokarbon alifatik

Minyak bunga matahari minyak terdiri secara utamanya daripada trigliserida (lemak) yang biasanya datang daripada asid linoleik (tidak tepu berganda) dan asid oleik

Minyak ini ialah sejenis trigliserida; bahan konstituen ditunjukkan seperti dalam gambar rajah. British Pharmacopoeia menyenaraikan profil kimia minyak ini seperti berikut:

Pengeluaran

Pada 2014, pengeluaran minyak bunga matahari dunia adalah sebanyak 15.8 juta tan metrik yang didahului oleh Ukraine (4.4 juta tan), Rusia (4.1 juta tan), Argentina (0.9 juta tan), an Turki (0.7 juta tan).

Nilai pemakanan per 100 g (3.5 oz)
Tenaga3,699 kJ (884 kcal)
Karbohidrat0 g
Lemak100 g
tepu10.3 g
monotaktepu19.5 g
politaktepu65.7 g
Protein0 g
Vitamin E41.08 mg (274%)
Vitamin K5.4 μg (5%)
Peratusan dianggarkanmenggunakan syor A.S. untuk orang dewasa.Sumber: USDA Nutrient Database

Sifat fizikal

Minyak bunga matahari bersifat cecair pada suhu bilik. Minyak yang ditapis tampak jelas dan sedikit berwarna kuning ambar dengan sedikit bau kelemakan.

Titik asap (kasar)232 °C.450 °F[4]
Titik asap (ditapis)107 °C.225 °F
Ketumpatan (25 °C)918.8 kg/m3[5]
Indeks biasan (25 °C)≈ 1.4735
Nilai penyabunan188-194
Nilai iodin120-145
Jisim yang tidak boleh disabunkan1.5-2.0%
Kelikatan (25 °C), jenis tidak ditapis0.04914 kg/(m*s)[6]

Kegunaan

Dalam penyediaan makanan

Minyak bunga matahari yang ditapis digunakan untuk memasak pada suhu yang pelbagai julat. Ia bertindak seperti trigliserida sayuran biasa apabila digunakan sebagai minyak menggoreng. Minyak jenis mentahnya digunakan sebagai  kuah salad dalam masakan Eropah Timur.

Benih makan

Pengekstrakan minyak bunga matahari meninggalkan sisa biji hancur yang kaya dalam protein dan serat dan digunakan sebagai dedak ternak, baja atau bahan api.

Sebagai bahan api

Minyak ini boleh digunakan untuk menggerakkan enjin diesel setelah dicampur dengan diesel di dalam tangki. Campuran minyak ini cenderung mempunyai kelikatan yang lebih tinggi dalam suhu sejuk disebabkan oleh tahap lemak tak tepu dalam kandungan campuran tersebut.

Minyak bunga matahari untuk kecantikan

Bila minyak bunga matahari disapukan ke wajah, ia menjaga lapisan pelindung kulit untuk membuat kulit lebih lembab. Ia juga membantu menjaga keutuhan lapisan luar kulit. Kandungan asam linoleat pada minyak berwarna kuning ini membantu kulit untuk menjaga penghalang alami kulit yang bertugas mempertahankan kadar kelembapan kulit.

Bantu cegah penuaan diri

Minyak bunga matahari dapat membantu mencegah penuaan. Ia mengandungi  kandungan vitamin E  sebagai antioksidan yang dapat membantu melindungi kulit daripada radikal bebas dan kesan buruk sinar matahari, seperti penuaan dan kedutan.

Membantu mengatasi jerawat

Minyak bunga matahari membantu mengatasi jerawat. Kandungan vitamin E daripada minyaknya yang kaya vitamin A,C dan D yang membuatnya efektif dalam ubat jerawat. Ia juga bertindak sebagai antioksidan untuk meregenerasi sel-sel kulit baru dan membersihkan kulit daripada bakteri penyebab jerawat.

Membantu mengurangi peradangan

Biji bunga matahari juga bermanfaat untuk mengurangi peradangan. Biasanya saat berjerawat kulit menjadi kemerahan dan mengalami peradangan, ia dapat diatasi dengan minyak biji bunga matahari.Kandungan  anti-inflamasi membantu menurunkan kemerahan dan kekasaran kulit. Kandungan  asam lemak omega-6 (asam linoleat) dan vitamin E. asam omega-6 membantu mengurangi peradangan pada kulit dan meningkatkan perkembangan sel-sel kulit baru.

Menangkal radikal bebas

©Shutterstock.com/Sebastian Kaulitzki

Kandungan beta karoten pada minyak biji bunga matahari memiliki kesan antioksidan terhadap kulit. Zat tersebut dapat menetralkan pelbagai radikal bebas yang masuk ke kulit. Dengan demikian, kulit akan senantiasa sihat dan terhindar daripada risiko terjadinya kanser kulit.

Merawat kulit tanpa menyumbat pori-pori

Salah satu manfaat daripada biji bunga matahari ini ialah ia minyak non-komedogenik yang sangat mudah menyerap dan tidak akan menyumbat pori-pori. Minyak ini tidak menyebabkan iritasi bagi kebanyakan orang dan dapat digunakan pada semua jenis kulit, termasuk kulit kering, normal, berminyak dan berjerawat.

 Melembabkan kulit

Minyak biji bunga matahari mengandungi banyak asam linoleat, yaitu suatu asam lemak tak jenuh. Asam lemak ini membantu menjaga pertahanan kulit, selain itu juga bermanfaat mengurangi kehilangan air pada epidermis kulit. Minyak biji bunga matahari juga mudah terserap oleh kulit.

Bila sering digunakan pada kulit, minyak ini berfungsi baik untuk melembabkan. Minyak biji bunga matahari dapat menjadi alternatif untuk menangani masalah kulit, seperti dermatitis atopik, selama tidak ada alergi terhadap bunga matahari.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas

Related posts

Bilik Pameran RA8 Cantik Lagi Selesa

admin

The Party Don’t Stop

adminwm

Biophilic design for health and wellness

adminwm

Leave a Comment