GAYA HIDUPSIHAT

Berbekam & Kebaikannya

Bekam adalah rawatan yang begitu digalakkan, membabitkan proses membuang darah bertoksik yang ada di bawah permukaan kulit. Pembuangan itu bertujuan melancarkan peredaran darah selain membuang angin dalam badan yang menimbulkan rasa tidak selesa.

Rawatan bekam mempunyai banyak faedah termasuklah meringankan otot yang kejang, mengatasi ketegangan berpanjangan serta membebaskan angin kotor dan toksik dalam badan.

“Rawatan bekam membantu menyelesaikan masalah kesihatan yang tidak mampu diatasi dengan rawatan perubatan moden di samping menyegar dan menyihatkan badan.

Detoksifikasi.

Pengeluaran darah kotor ketika rawatan bekam adalah satu proses pembuangan racun/toksin/bahan kimia/sel darah merah yang mati dari pada sistem tubuh badan.Bahan-bahan tadi jika tidak dibuang akan menyebabkan 1001 penyakit pada manusia.

Merangsang pengeluaran zat antibodi. 

Ketika proses rawatan bekam, jaringan kulit yang dibekam mengalami kerosakan akibat tusukan jarum bekam, kerosakan ini direspon tubuh dengan memproduksi sel T (zat antibodi tubuh) untuk mencegah adanya infeksi di lokasi pembekaman. Lokasi pembekaman yang merupakan titik akupuntur terhubung dengan organ-organ tertentu. Zat antibodi itu ternyata disalurkan tidak hanya ke lokasi pembekaman, namun juga ke lokasi organ-organ yang terhubung dengan titik akupuntur pembekaman tersebut. Sehingga di organ yang dimaksud terjadi pembasmian kuman-kuman patogen yang selama ini menyebabkan penyakit. Dengan demikian kuman mati dan organ pun dapat berfungsi secara normal. Inilah yang mengakibatkan terjadinya proses penyembuhan.

Merangsang pengeluaran regenerate hormone.

Pada proses rawatan bekam jaringan kulit yang dibekam mengalami kerosakan sel-sel dan jaringan akibat tusukan jarum bekam.Kerosakan ini direspon tubuh dengan memproduksi regenerate hormone untuk memperbaiki kerosakan jaringan dan sel di lokasi pembekaman serta organ dalaman terdekat pada lokasi pembekaman itu juga.

Mukjizat perubatan sunnah.

Kesembuhan penyakit setelah proses berbekam adalah satu mukjizat,ini kerana apa sahaja perintah Rasulullah SAW dalam kaedah perubatan (hadis) sudah tentunya ada jaminan kesembuhan daripada Allah SWT.

 

Tarikh Terbaik Berbekam. Daripada dalil dan hadis berbekam pada tangga  17/19/21 hb KALENDAR ISLAM

Nabi SAW bersabda: “Sungguh tanggal yang terbaik untuk melakukan hijamah adalah tanggal 17, 19 dan 21.”

Rasulullah SAW melakukan hijamah pada tanggal 17, 19 dan atau tanggal 21.”

Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa yang melakukan hijamah dari suatu bulan tepat   tanggal 17, 19 atau 21 maka baginya ubat dari segala penyakit.”

Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa yang ingin melakukan hijamah maka hendaknya ia memilih tanggal 17, 19 dan atau 21.”

Terdapat banyak hadis mengenai bekam di antaranya ialah:

1. Dalam riwayat Ibnu Ma’ud menyatakan… Masa malam Nabi Muhammad s.a.w di isra’ kan oleh Allah s.w.t, sekumpulan para malaikat membekam dirinya..dan dikatakan disitu “wahai Muhammad suruhlah umat mu berbekam..kerana sebaik-baiknya rawatan adalah berbekam”

2. Dari Anas bin Malik r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda;

“Kalian harus berbekam dan menggunakan al-qushtul bahri”

(Diriwayatkan oleh Imam bukhari, Muslim dan Ahmad)

3. Dari Ibnu ‘Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda;

“Sesungguhnya sebaik-baik sarana yang kalian gunakan untuk berubat adalah bekam, al-kist dan syuniz”

(lihat Kasyful Astaar ‘an Zawaaa-idil Bazaar) ….

4. Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sesungguhnya dengan berbekam itu terdapat kesembuhan.”

(Lihat Mukhtashar Muslim, Shahiihul Jaami’ dan Silsilah al-Ahaadiits ash-Shahiihah)

5. Dari Ibnu ‘Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Jika ada suatu kesembuhan pada perubatan kalian maka pengubatan itu terdapat pada hirisan alat bekam atau dengan meminum madu”

(Lihat Kasyful Astaar ‘an Zawaa-idil Bazzar)

6. Dari ‘Uqbah bin ‘Amir, Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Ada tiga hal yang jika pada sesuatu ada kesembuhan, maka kesembuhan itu terdapat pada hirisan alat bekam atau meminum madu atau dengan membakar di tempat yang sakit. Dan aku membenci pembakaran”

(Riwayat Imam Ahmad)

7. Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. Bersabda:

“Barang siapa yang berbekam pada hari ke 17, 19 dan 21 (Kalender Hijrah), maka ia akan sembuh dari segala penyakit”

(Lihat Shahih Sunan Abi Dawud)

BEKAM SIHIR

Daripada  ka`b bin malik bahawa ada seorang perempuan yahudi menghadiahkan seekor kambing bakar kepada Nabi SAW di Khaibar.Baginda pun bertanya “apakah ini ?” Wanita itu menjawab “hadiah”. 

Wanita itu berhati-hati jangan sampai menyatakannya sedekah, sehingga baginda tidak mahu memakannya sama sekali. Tidak lama kemudian, Nabi SAW makan dan para sahabat pun makan. Tiba-tiba baginda bersabda “hentikan”, kemudian baginda bertanya kepada wanita itu, “Apakah kamu telah meracuni kambing ini?” Wanita itu menjawab “ya”..baginda bertanya “mengapa ?” wanita itu menjawab “aku ingin sekiranya kamu pendusta, orang-orang akan segera boleh berehat daripada kedustaan kamu, tetapi jika kamu seorang Nabi, maka itu tidak akan berbahaya bagi kamu. Maka Nabi SAW pun berbekam pada kawasan tengkuk dengan 3 bekaman serta memerintahkan para sahabat supaya berbekam. Maka mereka pun berbekam…

Ibnul Qayyim berkata “ketika Nabi SAW berbekam, baginda berbekam di tengkuk yang merupakan tempat terdekat dengan jantung yang boleh dibekam”

Saya katakan “demikianlah, juru bekam menjadi sebahagian prajurit Penaklukan Khaibar. Panglima memanggilnya untuk membekam dirinya dan para sahabatnya kerana pengaruh racun pada kambing yang telah mengenai mereka”. Nabi SAW segera mengarah kepada sumber bahaya, iaitu darah dan mengeluarkannya dengan bekam. Tidak dapat dinafikan bahawa mungkin sebelum itu mereka berusaha memuntahkan isi perut mereka dulu, sekalipun tindakan itu tidak disebut dalam kisah hadis. Tetapi langkah paling utama adalah menangani orang yang keracunan dengan berbekam. 

Penggunaan bekam pada sebahagian tubuh yang terkena kesan-kesan negatif sihir merupakan salah satu bentuk pengubatan paling efektif jika dilakukan berdasarkan aturan semestinya…Jika sihir itu terjadi melalui makanan dan minuman, ada yang dilakukan dengan bantuan tindakan jin yang merasuk badan dan mengalir pada tubuh manusia di aliran darah. Jika sihir yang terjadi melalui masuknya jin kedalam badan seseorang, lantas jin itu mengalir di dalam darahnya sehingga mencapai kepala dan menciptakan halusinasi serta isyarat-isyarat otak, maka bekam yang merupakan tindakan mengeluarkan darah dari jalan alirannya di bahagian kepala di mana jin memberikan pengaruh padanya. Adakah selain bekam yang lebih efektif mengatasi sihir? Kecuali dengan penggunaan Al-Quranul Karim yang dengannya jin tidak boleh bertahan lama. Alangkah baiknya apabila dua cara penyembuhan digabungkan, iaitu Al-Quran dan bekam. Kesimpulannya, bagi pesakit gangguan jin seperti santau, sihir dan saka, anda digalakkan berbekam seminggu sekali di kawasan tengkuk di samping menjalani rawatan Ruqyah Syar’iyah,

Siapa yang perlu berbekam?

– Sakit kepala

– Sakit pinggang

– Resdung

– Lenguh-lenguh badan

– Badan banyak angin

– Jerawat

– Darah tinggi

– Sukar tidur malam

dan pelbagai masalah kesihatan

Sumber: Nurul Sunnah Terapi Alternatif Islam

Related posts

Bersolek Berhias Harus Jika Tidak Sampai Tabbaruj

admin

Suami Kejam, Saat Aku Bertarung Nyawa Dia Kahwin

admin

Sumac – Betulkah Sumac Boleh Menghilangkan Pelbagai Penyakit Penyakit?

admin

Leave a Comment