GAYA HIDUPKisah Artist

Siapa Will Smith?

Pemenang Anugerah Pelakon Utama Lelaki di Anugerah Akademi ke 94

Will Willard Carroll Smith, Jr. lahir 25 September 1968) [atau lebih terkenal sebagai Will Smith adalah seorang pelakon, penerbit, penyanyi rap dan penulis lagu Amerika Syarikat. Beliau telah menikmati kejayaan dalam televisyen, filem dan muzik. Pada April 2007, Newsweek memanggilnya, “pelakon yang paling berkuasa di Hollywood”. Smith telah dicalonkan untuk lima Anugerah Golden Globe, dua Anugerah Academy, dan telah memenangi empat Anugerah Grammy.

Pada akhir 1980-an, Smith mencapai kemasyhuran sederhana sebagai penyanyi rap di bawah nama The Fresh Prince. Pada 1990, populariti beliau meningkat secara mendadak apabila membintangi siri televisyen popular The Fresh Prince of Bel-Air. Siri ini berlangsung selama enam musim (1990-1996) di NBC dan telah bersindikat konsisten di pelbagai rangkaian sejak itu. Selepas siri itu berakhir, Smith beralih dari televisyen kepada filem, dan akhirnya membintangi banyak filem-filem blockbuster. Beliau satu-satunya pelakon yang mempunyai lapan filem berturut-turut kasar lebih daripada $ 100 juta pada pecah panggung domestik, sebelas filem berturut-turut kasar lebih $ 150 juta di peringkat antarabangsa, dan lapan filem berturut-turut di mana beliau membintangi terbuka di nombor satu dalam carta pungutan pecah panggung domestik.

Smith disenaraikan sebagai bintang yang paling berharga di seluruh dunia oleh Forbes. Sehingga 2014, 17 daripada 21 filem-filem di mana beliau telah diberikan peranan yang utama telah terkumpul pendapatan di seluruh dunia kasar lebih $100 juta setiap satu, lima mengambil dalam lebih $500 juta setiap satu dalam resit pecah panggung global. Sehingga 2014, filem-filem beliau telah mengutip $ 6,6 billion pada kutipan pecah panggung global. Beliau telah menerima pencalonan Pelakon Terbaik Oscar untuk Ali dan The Pursuit of Happyness.

Kehidupan awal dan keluarga

Smith dilahirkan dan dibesarkan di Philadelphia Barat, anak Caroline (Bright), pentadbir lembaga sekolah Philadelphia, dan Willard Carroll Smith, Sr, seorang jurutera penyejukan. Beliau dibesarkan di kejiranan Wynnefield West Philadelphia, dan dibesarkan Baptis. Beliau mempunyai tiga adik-beradik, kakak Pamela yang empat tahun lebih tua, dan kembar Harry dan Ellen, yang tiga tahun lebih muda. Smith menghadiri Our Lady of Lourdes, sebuah sekolah rendah Katolik persendirian di Philadelphia. Ibu bapanya berpisah ketika beliau berusia 13 tahun, tetapi tidak benar-benar bercerai sehingga sekitar 2000.

Smith menghadiri Overbrook High School. Walaupun dilaporkan secara meluas, adalah benar bahawa Smith menolak biasiswa untuk menghadiri Massachusetts Institute of Technology (MIT); beliau tidak pernah memohon ke kolej kerana “mahu rap.” Smith berkata, beliau dimasukkan ke sebuah “program pra-kejuruteraan [musim panas]” di MIT untuk pelajar sekolah tinggi, tetapi beliau tidak hadir.

Menurut Smith, “Ibu saya, yang bekerja untuk Lembaga Sekolah Philadelphia, mempunyai seorang sahabat yang merupakan pegawai kemasukan di MIT. Saya mempunyai skor SAT cukup tinggi dan mereka memerlukan kanak-kanak hitam, jadi saya mungkin boleh mendapat. Tetapi saya tidak mempunyai niat untuk pergi ke kolej.”

Kerjaya lakonan dan rakaman

Smith bermula sebagai MC daripada duo hip-hop DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, dengan rakan zaman kanak-kanak Jeffrey “DJ Jazzy Jeff” Townes sebagai pemain turntable dan penerbit, serta Ready Rock C (Clarence Holmes) sebagai beatbox. Ketiga-tiga mereka telah terkenal dengan persembahan lagu-lagu lucu, mesra radio, terutamanya “Parents Just Don’t Understand” dan “Summertime”. Mereka mendapat pujian kritis dan memenangi Grammy pertama dianugerahkan dalam kategori Rap (1988).

Smith menghabiskan wang bebas di sekitar 1988 dan 1989 dan membayar cukai pendapatannya. Perkhidmatan Hasil akhirnya menilai $ 2.800.000 hutang cukai terhadap Smith, mengambil banyak harta benda beliau, dan menghias pendapatannya. Smith hampir muflis pada 1990, apabila rangkaian televisyen NBC menandatangani beliau untuk kontrak dan membina sebuah sitkom, The Fresh Prince of Bel-Air, di sekelilingnya.

Siri ini telah berjaya dan memulakan kerjaya lakonannya. Smith menetapkan untuk dirinya matlamat untuk menjadi “bintang filem yang terbesar di dunia”, mempelajari ciri-ciri umum pecah panggung biasa.

 

Smith di Anugerah Emmy pada 1993

Peranan utama pertama Smith ia lah dalam drama Six Degrees of Separation (1993) dan filem aksi Bad Boys (1995) di mana beliau membintanginya bersama Martin Lawrence.

Pada 1996, Smith membintangi sebagai sebahagian daripada pelakon undangan dalam filem Independence Day arahan Roland Emmerich. Filem ini adalah sebuah blockbuster besar, menjadi filem kedua dengan kutipan tertinggi dalam sejarah pada masa itu dan menubuhkan Smith sebagai Perdana seri pecah panggung. Pada musim panas tahun 1997, beliau membintangi bersama Tommy Lee Jones pada musim panas melanda Men in Black memegang watak Agent J. Pada tahun 1998, Smith membintangi dengan Gene Hackman dalam Enemy of the State.

Beliau menolak peranan Neo dalam The Matrix memihak kepada Wild Wild West (1999). Walaupun kekecewaan Wild Wild West, Smith telah berkata bahawa beliau tidak menyimpan sebarang kekesalan dalam keputusannya, yang menegaskan bahawa persembahan Keanu Reeves sebagai Neo dari tiada kepada apa Smith sendiri akan capai, walaupun dalam temu bual selepas keluaran Wild Wild West katanya bahawa beliau “telah membuat kesilapan pada Wild Wild West. yang boleh menjadi lebih baik.

Pada 2005, Smith telah dimasukkan ke dalam Guinness Book of World Records untuk menghadiri tiga perdana dalam tempoh masa 24 jam.

Beliau telah merancang untuk bintangi dalam pembikinan semula ciri filem siri televisyen It Takes Thief.

Pada 10 Disember 2007, Smith telah diberi penghormatan di Teater Cina Grauman di Hollywood Boulevard. Smith meninggalkan kesan tangan dan kakinya di luar teater yang terkenal di dunia di hadapan ramai peminat. Smith membintangi filem I Am Legend, dikeluarkan pada 14 Disember 2007. Walaupun ulasan sedikit positif,] pembukaannya berkenaan merupakan yang tertinggi untuk filem yang dikeluarkan di Amerika Syarikat pada bulan Disember. Smith sendiri telah berkata bahawa beliau menganggap filem itu sebagai “agresif unik”.Pengulas berkata bahawa kejayaan komersial filem itu “berdiri sebagai nombor satu seri pecah panggung di Hollywood.” Pada 1 Disember 2008, TV Guide melaporkan bahawa Smith telah dipilih sebagai salah satu daripada 10 orang yang paling menarik Amerika 2008 untuk Barbara Walters khas ABC yang disiarkan pada 4 Disember 2008.

Men in Black III dibuka pada 25 Mei 2012 dengan Smith sekali lagi memainkan peranannya semula sebagai Agent J. Ini adalah peranan utama pertamanya dalam tempoh empat tahun.Smith bekerja dengan Barry Sonnenfeld semasa menerajui filem itu yang mengulas bahawa Smith adalah pengecualian dalam menjadi seorang pelakon yang berjaya bukan untuk saiz kepalanya, tetapi bahawa “ego” pampasan untuk itu. Selepas pengumuman Men in Black III, Smith adalah kandungan dengan berakhir karyanya dengan francais. “Saya rasa tiga adalah cukup bagi saya.” 

Pada 19 Ogos 2011, telah diumumkan bahawa Smith telah kembali ke studio dengan penerbit La Mar Edwards untuk bekerja di album studio kelima.Edwards telah bekerja dengan artis seperti T.I., Chris Brown, dan Game. Album studio terbaru Smith, Lost and Found, telah dikeluarkan pada 2005.

Smith dan anaknya Jaden memain bapa dan anak dalam dua penerbitan: drama biografi 2006 The Pursuit of Happiness, dan filem fiksyen sains After Earth, yang dikeluarkan pada 31 Mei 2013. Dalam The Pursuit of Happiness, Smith memainkan peranan Chris Gardner. Smith berkata beliau mula-mula menjadi berminat untuk membuat sebuah filem mengenai Gardner selepas melihatnya pada 20/20 dan berhubung dengan beliau semasa penerbitan. Filem berkenaan, bersama-sama dengan persembahan Smith, menerima pujian.

Kehidupan peribadi

Smith bersama isteri Jada dan anak-anak Jaden dan Willow

Smith berkahwin dengan Sheree Zampino pada 1992. Mereka mempunyai seorang anak lelaki, Trey Smith, lahir pada 11 November 1992, dan bercerai pada 1995. Trey muncul dalam video muzik bapanya untuk single 1998 “Just the Two of Us”. Beliau juga berlakon dalam dua episod sitkom All of Us, dan telah muncul dalam The Oprah Winfrey Show dan dalam David Blaine: Real or Magic TV special.

Smith berkahwin dengan pelakon Jada Pinkett Koren pada 1997. Bersama-sama mereka mempunyai dua orang anak: Jaden Christopher Syre Smith (lahir 1998), pelakon beliau di dalam The Pursuit of Happyness dan After Earth, dan Willow Camille Reign Smith (lahir 2000), yang muncul sebagai anak perempuannya dalam filem I Am Legend. Smith dan saudaranya Harry memiliki Treyball Development Inc., sebuah syarikat yang berpangkalan di Beverly Hills dinamakan sempena Trey. Smith dan keluarganya tinggal di Los Angeles, California.

Kepercayaan agama

Smith dibesarkan dalam rumah Baptis dan pergi ke sebuah sekolah Katolik, tetapi beliau tidak lagi mengenal pasti dirinya sebagai agama. Walaupun beliau bukan Scientologi dan menafikan khabar angin yang mendakwa beliau sebagai anggota Gereja Scientology. “Saya hanya fikir banyak idea-idea dalam Scientology adalah cemerlang dan revolusioner dan bukan agama.”

Pandangan politik

Smith menderma $ 4,600 untuk kempen presiden Demokrat Barack Obama 2008. Pada 11 Disember 2009, Smith dan isteri menjadi hos konsert Hadiah Keamanan Nobel di Oslo, Norway untuk meraikan kemenangan hadiah Obama. 

Related posts

Meraikan Ulang Tahun ke 10 Kumpulan BMIC

admin

Buah Tin yang Disebut dalam Alquran, Cegah Kanser dan Kesihatan Jantung

adminwm

Masak Lemak Kuning (Cili Padi)

adminwm

Leave a Comment