GAYA HIDUPkesihatan

FAHAMI APA ITU PRAMENOPAUS, PERIMENOPAUS, MENOPAUS

Seorang wanita dikatakan telah menopaus apabila dia tidak datang haid selama 12 bulan berturut-turut tanpa sebab lain. Wanita yang mengalami menopaus mempunyai tahap estrogen dan hormon lain yang lebih rendah.

Anda tidak perlu takut dengan menopaus. Ia adalah satu proses yang normal, semula jadi dan akan berlaku kepada semua wanita.

Kebanyakan wanita akan alami menopaus ketika berusia 40 hingga 58 tahun. Namun, usia purata adalah 51 tahun. Sebarang perubahan yang membawa kepada menopaus akan berlaku secara perlahan-lahan.

Pada waktu ini, tahap hormon estrogen wanita tidak teratur. Ia akan meningkat dan menurun tanpa sebab. Perubahan hormon ini akan menyebabkan gangguan pada kitaran haid wanita.

Inilah masanya wanita dikatakan sedang mengalami perimenopaus. Malah, tempoh masa perubahan ini mungkin berlangsung selama empat hingga lapan  tahun sebelum menopaus yang sebenar berlaku.

Sebagai panduan, kami terangkan secara lebih lanjut di bawah:

Tahap menopause 1: Pramenopaus

tahap menopause

Wanita yang dikatakan mengalami pramenopaus tidak akan berdepan sebarang simptom.

Malah, maksud pramenopaus sendiri ialah ‘sebelum menopaus’. Pada fasa ini, wanita dikatakan sedang berada dalam tempoh reproduktif dan boleh melahirkan anak.

Ketika pramenopaus, tidak ada sebarang perubahan yang boleh dilihat pada badan wanita. 

Walau bagaimanapun, perubahan hormon mungkin akan berlaku secara perlahan-lahan sehingga akhirnya wanita mencecah perimenopaus.

Tahap menopause 2: Perimenopaus

Perimenopaus berlaku ketika wanita berusia 40 tahun ke atas. Perubahan yang paling ketara ialah munculnya simptom-simptom yang berlaku disebabkan penurunan hormon estrogen dan hormon seks lain.

Simptom perimenopaus berbeza mengikut individu. Namun, kebanyakannya akan mengalami sekurang-kurangnya satu daripada simptom di bawah:

  • Masalah haid tidak teratur atau tidak datang haid.
  • Haid yang lebih berat atau lebih ringan daripada biasa.
  • Muka dan badan yang rasa panas secara tiba-tiba (hot flashes).
  • Vagina kering.
  • Masalah membuang air kecil.
  • Masalah tidur (insomnia).
  • Perubahan mood.

Simptom perimenopaus selalunya hampir sama dengan simptom menopaus. Walau bagaimanapun, simptom ini akan menjadi semakin teruk apabila usia wanita makin bertambah.

Tempoh perimenopaus adalah sekitar empat hingga lapan tahun. Ketika ini, hormon estrogen akan berkurangan secara perlahan-lahan. 

Wanita masih boleh mengandung ketika perimenopause. Walau bagaimanapun, kehamilan ini mungkin lebih sukar jika dibandingkan dengan kehamilan yang berlaku ketika wanita masih lagi muda.

Tahap menopause 3: Menopaus

Umur menopause wanita selalunya adalah di antara 45 hingga 55 tahun. Walau bagaimanapun, ada wanita yang alami menopaus seawal usia 30 hingga 40 tahun.

 Namun, menurut The Global Library of Women’s Medicine, usia purata ialah 51 tahun.

Secara normal, wanita tidak akan alami menopaus secara tiba-tiba. Simptom juga akan datang secara perlahan-lahan. 

Tahap menopaus yang berbeza juga menandakan bahawa perubahan ini akan berlaku secara perlahan-lahan dan bukannya dengan mengejut.

Tanda dan simptom menopaus mungkin berbeza mengikut wanita. Namun, kebanyakannya akan mengalami masalah haid yang tidak teratur sebelum period benar-benar terhenti. Ini merupakan sesuatu yang normal.

Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan untuk wanita hamil walaupun haid mereka tidak teratur. Jadi, wanita masih perlu berhati-hati dan kekal melakukan seks selamat.

Kesimpulan

Ada banyak terma yang menandakan perubahan dalam sistem reproduktif wanita.

Walaupun ia mengelirukan, wanita perlu faham tentang perbezaan antara menopaus, perimenopaus dan pramenopaus supaya mereka lebih bersedia pada masa hadapan. Umur menopause wanita juga berbeza. Sama jugalah dengan simptom yang dialami. 

Jika anda mengalami simptom perimenopause atau menopaus yang serius, jangan malu untuk berjumpa doktor. Kadangkala, simptom yang abnormal mungkin menandakan penyakit lain.

Dapatkan pemeriksaan doktor secepat mungkin dan jangan biarkan simptom menopaus mengganggu perjalanan hari anda.

Related posts

Alami Ramadan Mengikut Gaya Istanbul

adminwm

#BigStage2022 Adakah Tular Lebih Penting Daripada Maruah Seorang Penghibur?

adminwm

Setting new standards for sporting events in Malaysia

admin

Leave a Comment