PERSONALITI

PUTRI ARIANI GEGAR DUNIA

Terkesima, lagu ‘Loneliness’ yang dialunkan oleh Putri Ariani dari Indonesia membuat airmata ini mengalir tiba-tiba. MasyaAllah, suaranya menusuk jantung hati saya. Tidak pernah saya seemosi begini, membuat saya terusan menyambung minat untuk mengetahui siapa gadis berhijab putih ini, yang mengegarkan pentas America Got Talent. Kemudian Simon Cowell berlari ke pentas, mohon si gadis ini menyanyikan sebuah lagi lagu, sungguh tegak bulu roma jadinya apabila dia mengalunkan lagu ‘Sorry Seems To Be The Hardest Word’. Lagu Elton John nyanyi Putri Ariani terlalu terlalu terkesan buat Simon sehingga dia tidak teragak-agak memberikan Golden Buzzer pada pertunjukan live malam itu. “I am blown away,” Simon memberi Putri di belakang pentas.

Dan yang paling menakjubkan, lagu Loneliness ini adalah ciptaan Putri Ariani sendiri.. Betapa hebatnya gadis berusia 17 tahun ini.

Siapa gadis ini? (Sungguh saya tidak pernah mendengar namanya, dan sebenarnya tidak pernah minat untuk ke carian Utube link-link hiburan, jauh sekali mengikuti perkembangan AGT. Tetapi kehadiran insan istimewa, cacat penglihatan bernama Putri Ariani membuat saya tidak jemu-jemu mencari lagi lagu-lagu nyanyinya. Dia terlalu luar biasa, sehingga mengegarkan muzik dunia. Belum lagi dinobatkan sebagai pemenang, tetapi seolah satu dunia sudah meletakkan dia juara.

Dan pemuzik-pemuzik dunia / Coach Vokal Dunia tidak jemu-jemu membuat ulasan…
“Inilah suara yang dicari para produser muzik dunia.”
“Suaranya sangat luar biasa. Putri Ariani world class singer.”
“Sebenarnya siapa wanita buta berjilbab ini? Aku tidak pernah dengar.” Lagenda muzik paling dihormati di Pakistan Abdul Aziz bin Ladoh sampai bingung melihat Putri Ariani. Sungguh luar biasa.”
“Amerika dibuat hebuh. Bono peluk bangga Putri Ariani saat berikan piala emas miliknya.”
“Gegar!!! Lebih bagus daripada George Benson dan Lady Gaga. Putri Ariani sukses nyanyi lagunya dengan sempurna.”
“ Mengejutkan. Lady Gaga sampai menangis melihat lagu tersulitnya dinanyikan Putri Ariani.”
“Simon Cowell kaget. Penghargaan Brian May untuk Putri Ariani ini, “Who is this girl? He covered the song Queen Bohemian Rhapsody very special. I appreciate it.”
“Wow sehebat ini!!. Putri Ariani.”
“Tidak satu orang pun yang mereaksi yang tidak melongo dan takjub dengan suara Putri Ariani. Amazing Putri proud of you.”
“Putri Ariani ‘menari’ di seluruh nada vokalnya. Mendengar nada Putri Ariani yang mengeram dan bergetar membuat para musik dunia merinding.”
Gegar hari ini. Pengamat musik dunia sampai kena mental melihat Putri Ariani menyanyikan lagu ini.”
“Gegar hari ini: merinding, penampilan orkestra Putri ArIani bikin pengamat dunia takjub.”
“Gegar hari ini: Beyonce sampai kena mental, Putri Ariani sukses menyanyikan lagunya dengan sempurna.”
“Gegar hari ini: Lebih gila hebat daripada Lady Gaga dan Adele, Putri Ariani sukses nyanyikan lagu mereka lebih baik.”
“Gegar hari ini: Sekelas Coldplay, dan sampai terkejut, Putri Ariani sukses menyanyikan lagunya dengan baik.”
“So unique and different.”
“So stunning, so talented, she’s amazing.”
“Golden Buzzer Simon tidak sia-sia. Pemuzik terkenal Itali akui pilihan Simon tepat.”
Siapa yang menyanyi lebih bagus? Putri Ariani atau Angelina Jordon? Simon sampai speechless.” Ternyata Putri Ariani bisa kalahkan Angelina Jordon.”
Simon Cowell, “She is outstanding. She has a briliant-briliant voice.”
“Bruno Mars sampai menyanyikan lagu Putri Ariani.”
“Teknik intonasi orang ini sangat menakjubkan.”
Ronan Keating, “Saya tahu dan saya percaya bintangnya akan bersinar lebih terang. Di usia yang amat muda, sungguh gila. Dia akan menjadi bintang besar.”
Davis Foster: Biasanya saya tidak suka orang menggunakan piano saya tetapi ini pengecualian untukmu. Mari kita sambut dia di pentas.”
“Berikan cinta untuknya,” Piabo Bryson.

Dan ratusan lagi komen-komen daripada para pemuzik handalan seluruh dunia mengenai Putri Ariani. (saya petik daripada pelbagai portal). Ya… saya hanya mencatat sedikit saja daripada puji-pujian kepada Putri Ariani yang kini sudah pun berjaya ke peringkat akhir America’s Got Talent (AGT) saat rencana ini ditulis. Nantikan kemunculan Putri Ariani America’s Got Talent pada 26hb September ini. Apakah dia akan dinobatkan sebagai juara?

Siapa Putri Ariani?
Ariani Nisma Putri, 17, lahir di Bangkinang, Kampar Riau, Indonesia pada 31 Disember 2005. Lebih dikenali sebagai Putri Ariani, dia penyanyi-penulis lagu pop solo cacat penglihatan. Anak sulung daripada tiga beradik daripada pasangan Ismawan Kurnianto dan Reni Alfianty, dan cucu pertama dalam keluarga besarnya. Putri memiliki dua adik perempuan bernama Devina Elysia dan Vania Larissa.
Putri lahir secara pramatang dalam usia kandungan enam bulan 18 hari ketika ibunya mengalami plasenta previa. Selepas lahir, Putri dirawat dalam inkubator bayi selama tiga bulan di hospital. Putri kemudian disahkan mengalami katarak setelah dikeluarkan dari inkubator. Ibu bapanya kemudian membawa Putri berubat ke Singapura, dan dinyatakan bahawa ia mengalami retinopati pramatang, dan sempat melakukan pembedahan bagi mata kanannya tetapi tidak berhasil. Beliau disahkan buta keseluruhan ketika berusia tiga bulan.
Mula dikenali semenjak mengikuti pertandingan Indonesia’s Got Talent 2014 dan berjaya meraih kedudukan sebagai pemenang.
Bakat nyanyian Putri muncul sewaktu dirinya berusia dua tahun. Kegemarannya meniru bunyi suara yang didengarkan. Putri mempelajari muzik secara otodidak tanpa mengikuti kelas vokal. Beliau mula melakukan persembahan nyanyian di atas pentas sejak berusia tujuh tahun.Putri mengaku bahawa dia kerap mendapatkan perundungan kerana mempunyai fizikal yang berbeza.
Pada 2021, Putri mengikuti kelas Muzik Yogyakarta (SMM) di Kabupaten Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta, dengan pengkhususan alat seruling. Beliau juga pernah diundang mendendang vokal solo dalam konsert SMM.
Memulakan kariernya di industri hiburan dengan mengikuti pertandingan pencarian bakat, Indonesia’s Got Talent musim kedua yang disiarkan di stesen televisyen SCTV pada 2014. Dalam babak Result Show yang disiarkan langsung dari Balai Sarbini, Plaza Semanggi, Jakarta pada 19 Julai, Putri membawakan lagu “My Heart Will Go On” daripada Céline Dion dan berjaya mendapatkan undian SMS tertinggi dan menjadi juara. Sebagai pemenang, beliau memperolah wang tunai 500 juta rupiah.
Sebelum itu pada 2016, Putri mendapatkan anugerah dalam rangka Anugerah Baiduri sebagai penyanyi cilik berprestasi peringkat kebangsaan. Tahun sama, Putri mendapatkan juara di dua peringkat kebangsaan literasi FLS2N, dan menjadi finalis dalam The Voice Kids Indonesia (musim kedua). Sementara itu, Putri juga pandai bermain piano dan menciptakan beberapa lagu, dan beliau juga kerap mengembangkan karyanya di saluran YouTube peribadinya, dan menciptakan album perdana yang bertajuk Melihat Dengan Hati.
Ketika Indonesia terpilih menjadi tuan rumah Sukan Para Asia 2018, Putri mendapat peluang mendendangkan lagu “Song of Victory” dalam acara pembukaan untuk memberikan semangat para atlet kelainan upaya.
Pada 2023, Putri menghadiri uji bakat pertandingan TV, America’s Got Talent bagi musim ke-18 untuk minggu kedua. Dalam uji bakat tersebut, beliau membawakan lagu aslinya “Loneliess” buat penampilan pertama. Setelahnya, Putri didatangi juri, Simon Cowell, dan berpeluang untuk menyanyikan Sorry Seems to Be the Hardest Word karya Elton John bagi penampilan keduanya. Di akhir penampilannya, Putri mendapatkan golden buzzer dari Simon, dan secara automatik membuatnya layak ke pertandingan tersebut.

Saya juga telah mendengar Ariana Grande Cover Loneliness… dan apa yang hendak dikatakan, Putri Ariani, kamu yang terbaik daripada semua penyanyi hebat dunia…

Tak sabar tunggu 26 September ini, saya percaya sekali lagi Putri Ariani akan mengempar dunia.

Related posts

Saidina Umur al-Khattab Gagah lagi Perkasa

admin

Siapa Arja Lee?

admin

Muhamad Razif Nasruddin Always evolving and expanding

admin

Leave a Comment