GAYA HIDUPSANA-SINI

6 DESTINASI MENARIK DI SELANGOR YANG MUNGKIN TIDAK DIKETAHUI RAMAI

Permata tersembunyi  untuk dilawati bila tamat tempoh PKP – #ImagineNowExperienceSoon

Sememangnya kebanyakan daripada kita rindu untuk kembali melancong dan bercuti. Pasti ramai yang merindukan pengalaman menikmati keindahan semula jadi, menyelusuri pantai yang indah dan berehat di tempat-tempat peranginan serba selesa. Rancang percutian anda bersama keluarga pada suatu masa kelak dengan mengambil inspirasi daripada seleksi tempat pelancongan menarik di Negeri Selangor – #ImagineNowExperienceSoon.  Teruskan membaca untuk enam destinasi menarik di Selangor yang mungkin belum diketahui ramai namun ianya sesuai untuk dikunjungi oleh seisi keluarga dan rakan taulan.

  1. Air Terjun Sungai Lepoh

Air Terjun Sungai Lepoh merupakan lokasi yang sesuai buat penggemar aktiviti luar. Ianya terletak di Daerah Hulu Langat dan berhampiran dengan Kampung Pangsoon. Juga dikenali sebagai Sungai Lopo ataupun Sungai Lepok, lokasi ini dikelilingi dengan pemandangan alam semula jadi yang sangat cantik. Selain itu, air terjun di Sungai Lepoh juga cukup indah dan mempunyai air yang jernih. Selain bermandi-manda, lokasi ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti aktiviti pendakian, berkelah dan “bird watching”.

Air Terjun Sungai Lepoh dari Rama Rama
  1. Sky Mirror

Sky Mirror di daerah Kuala Selangor juga dikenali sebagai “Salar de Uyuni” Malaysia kerana menampilkan fenomena semula jadi seperti yang terdapat di negara Bolivia. Terletak di tengah-tengah Selat Laut Melaka, lokasi ini salah satu permata tersembunyi yang boleh dijumpai di Negeri Selangor namun tidak ramai yang tahu. Tarikan ini hanya mampu muncul pada tarikh dan waktu-waktu tertentu sahaja dalam bulan lunar iaitu semasa air surut dan air tenang daripada pukulan ombak. Anda perlu menaiki bot laju dari Jeti Sky Mirror yang hanya mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk sampai ke lokasi ini. Jangan lupa untuk berpakaian berwarna-warna untuk gambar yang lebih menarik!

Sky Mirror dari Expedia Malaysia & 1Step1Footprint
  1. Empangan Sungai Selangor

Ramai yang tidak tahu Empangan Sungai Selangor adalah lokasi terbaik untuk aktiviti “stargazing”. Ianya mula beroperasi sejak 2003 dan terletak kira-kira lima kilometer dari Pekan Kuala Kubu Bharu. Aktiviti “stargazing” ini sangat sesuai dijalankan di Empangan Sungai Selangor atas faktor kawasan empangan ini yang tidak terdedah kepada pencahayaan luar. Selain itu, persekitaran kawasan di sini juga sungguh menakjubkan di kelililingi dengan kehijauan alam semulajadi serta bukit-bukau dan tasik yang mempesona.  

Empangan Sungai Selangor dari frasershill
  1. Pantai Kelanang

Pantai Kelanang yang terletak di daerah Kuala Langat ini hanya mengambil kira-kira 20 minit dari Pekan Banting. Ianya  menyajikan pemandangan indah serta dikelilingi pohon-pohon yang besar. Tidak ramai yang mengetahui tentang pantai ini mungkin kerana lokasinya yang agak jauh ke kawasan pedalaman. Lokasi ini tentunya menarik untuk mendapatkan ketenangan minda dengan diiringi angin sepoi-sepoi bahasa. Ianya juga sesuai dijadikan lokasi untuk berkelah bersama keluarga atau rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menikmati pemandangan lautan yang mempersonakan sambil menikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan. 

Pantai Kelanang dari Mohamad Zaidi & heng_yeeeeee
  1. Secret Garden @ 1 Utama Shopping Centre

Secret Garden yang terletak di tingkat teratas pusat beli-belah 1 Utama Shopping Centre ini mempunyai keluasan sebanyak 35 meter atau 30,000 kaki persegi. Mempamerkan kepada anda lebih daripada 500 spesis flora eksotik, setiap tanaman di sini ditanam dalam tanah bio-karbon dan dipelihara dengan teliti oleh pasukan ahli botani terkena. Kemasukan ke Secret Garden adalah percuma dan hanya dibuka bermula jam 10am-10pm pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja.

Secret Garden @ 1 Utama Shopping Centre dari The Star & rawfootage_ft
  1. Bukit Gasing

Bukit Gasing adalah lokasi hijau yang terletak di ibu kota. Berdekatan dengan Bandar Petaling Jaya, Bukit Gasing termasuk di dalam kawasan Hutan Simpan Bukit Gasing. Lokasi ini sesuai dijadikan lokasi untuk aktiviti riadah seperti aktiviti pendakian yang sering menjadi pilihan pendaki amatur. Kawasan hutan di sini merangkumi seluas kira-kira 52 hektar dengan ketinggian 164 meter. Menariknya, anda boleh menikmati pemandangan dan panorama indah bangunan pencakar langit yang terdapat di ibu kota selepas menjejakkan kaki di puncak bukit ini.

Pasti ada dari destinasi yang disenaraikan yang tidak anda ketahui kewujudannya sebelum ini di Negeri Selangor. Negeri ini tentunya memiliki keunikan tersendiri dengan keindahan alam semulajadi yang menenangkan. Adalah diingatkan, lawati destinasi yang tersenarai di atas hanya selepas tamat tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ambil inspirasi buat masa sekarang dan #ImagineNowExperienceSoon. 

Di samping itu, setiap pengunjung haruslah sentiasa mematuhi garis panduan atau SOP yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara. Pengunjung harus mendaftar melalui aplikasi mudah alih “SElangkah: Langkah Masuk Dengan Selamat”, memastikan penjarakan sosial, menggunakan cecair pembasmi kuman secara berkala dan memakai pelitup muka pada setiap masa demi kesejahteraan bersama.

Bukit Gasing dari 88milestones

Tentang Tourism Selangor

Tourism Selangor adalah cabang pelancongan Kerajaan Negeri yang ditubuhkan untuk meningkatkan bilangan pelancong tempatan dan antarabangsa ke Negeri Selangor dengan membangunkan keindahan dan keunikan tersendiri Negeri. Banyak inisiatif telah diambil untuk mencapai matlamat ini seperti menganjurkan kempen di peringkat domestik dan antarabangsa, mengadakan misi perdagangan pelancongan yang dilakukan di luar negara, melancarkan misi jelajah dan kembara, dan banyak lagi.

Related posts

Kencing Manis Sejarah dan Pengawalan

admin

SHAPING A NEW ERA IN MOBILE IMAGING EXCELLENCE WITH VIVO X100 SERIES

adminwm

Filem ‘Babi’ vs Babi (Daging Import Haram)

admin

Leave a Comment