CANTIK

Minyak Argan Mencantikkan Wajah

Minyak argan ialah sejenis minyak tumbuhan yang diperoleh daripada isirong pokok argan (Argania spinosa L.) yang bertaburan di Maghribi. Minyak ini lazim digunakan dalam masakan negara tersebut, namun ia juga digunakan sebagai bahan kosmetik.

Minyak argan adalah minyak daripada ekstrak biji pohon argan yang hanya tumbuh di daratan Maroko. Ia disebut emas cair kerana manfaat melembabkan kulitnya yang telah dikenal sejak zaman sebelum masehi.

Pohon yang dilindungi oleh UNESCO ini sudah ada sejak 150-200 tahun yang lalu dan yang lebih mengejutkannya lagi, pohon ini baru berbuah saat pohonnya berusia sekitar 30-50 tahun. Untuk mendapatkan 1 liter minyak argan memerlukan 30 kg buah argan dan selama 15 jam untuk mendapat ekstrak minyak ini.

Minyak argan kaya vitamin A dan vitamin E. Selain itu, minyak argan juga mengandung antioksidan, asam lemak omega-6, dan asam linoleat. Bila dioleskan ke kulit, tocopherol daripada vitamin E membantu meningkatkan produksi sel untuk meningkatkan kesihatan kulit dan rambut. Inilah sebabnya, mengapa banyak perusahaan kosmetik menjadikan minyak argan sebagai bahan utama ke dalam produk anti penuaan, perawatan rambut, dan perawatan kulit yang memiliki kualiti terbaik.

Manfaat Minyak Argan

Jika kebanyakan minyak biasanya meninggalkan bekas lengket, susah meresap, berminyak, dan menutup pori-pori, tetapi hal ini tidak berlaku bagi minyak argan. Minyak ajaib yang satu ini mudah meresap dan tidak berbau. 

Ramai takjub dengan kecantikan para gadis Timur Tengah? Coba perhatikan, kulit mereka tampak lembab bahkan jauh daripada kesan kering dan kusam. Selain itu, rambut mereka hitam berkilau dan tampak lembut meskipun mereka tinggal di daerah yang kering. Salah satu rahsia cantik gadis-gadis Timur Tengah kerana mereka rutin menggunakan minyak argan.

Rahsianya

Melembabkan kulit

Manfaat utama daripada minyak argan ia melembabkan kulit. Minyak argan pelembab yang mudah diserap oleh kulit membuat kulit sentiasa lembab dan tidak mudah kering.

Menghilangkan jerawat

Minyak argan terbukti dapat mengurangkan kadar sebum pada  kulit berminyak. Kandungan asam linoleat yang tinggi dalam minyak Argan membantu mengurangi peradangan yang disebabkan oleh jerawat dan sekaligus membantu menyembuhkan sel kulit yang rosak. 

Menghilangkan garis halus dan keriput

Kedutan pada wajah berkesudahan dengan apa yang disebut keriput paling ditakuti wanita. Kalau boleh wajah mesti tegang di usia yang kian meningkat. Untuk ini minyak argan mempunyai khasiat yang mampu menjaga keanjalan kulit dan revitalize yakni mencergaskan kulit dengan menambah kelembaban. Kulit akan lebih bercahaya dan nampak semakin muda.

Selain itu, minyak argan juga mampu memperbaiki kolagen dan elastin kulit. Dua formula tersebut bertanggung jawab untuk menjaga kekencangan kulit, mengurangi garis halus bahkan keriput yang tampak nyata, juga perbaikan kulit yang rosak. Sehingga membuat kulit jadi lebih awet muda.

Mencegah kerosakan kulit akibat sinar matahari

Dengan formula antioksidan dan kandungan vitamin E yang sangat tinggi, minyak argan akan melindungi kulit daripada kesan buruk sinar matahari dan berbagai radikal bebas.

Memperkuat kuku

Nutrisi dalam minyak argan terbukti memiliki manfaat untuk menguatkan kuku yang rapuh sekaligus melembutkan kutikula. 

Perawatan rambut

Minyak argan tidak hanya bermanfaat untuk kulit, tapi juga bagus untuk perawatan rambut. Minyak ini dapat memelihara kelembutan rambut, membuat rambut lembut dan memperbaiki rambut daripada bercabang.

Pelembab bibir

Manfaat minyak argan lainnya adalah untuk perawatan bibir. Tidak hanya menyembuhkan bibir pecah-pecah tetapi minyak argan juga mampu menjaga bibir agar tetap lembut, halus dan sihat.

Sapukan minyak argan ke kulit Anda yang baru dibersihkan untuk menghilangkan bakteria . Dalam menggunakan argan oil, ada beberapa hal yang harus dilihat, di antaranya adalah:

  • Selalu bersihkan kulit secara menyeluruh sebelum sapukan minyak argan
  • Biarkan kulit kering secara sekata
  • sapukan beberapa titis minyak ke kulit, biasanya hanya 2-3 titis sahaja
  • sapu secara lembut agar minyak dapat meresap dengan merata ke kulit
  • Untuk bekas jerawat atau jeragat, tambahkan setitis minyak lebih banyak dan sapu rata pada bahagian muka

Sumber

Wikipedia dan Beauty.com

Related posts

Hada Labo H.A Booster Serum Berkesan Menangani Pelbagai Masalah Kulit

admin

Sothys, Opulence Hydra-Glow Facial Treatment

admin

Mask-friendly Colours with Wardah’s New Cosmetics Range, the Colorfit Series!

admin

Leave a Comment