GAYA HIDUP

ENCORE MELAKA DIUMUMKAN

ENCORE MELAKA terkenal dengan persembahannya yang besar yang mengintegrasikan muzik,  tarian, drama, dan teknologi multimedia, dan telah mendapat sambutan yang baik sejak  penampilannya yang pertama. Persembahan yang memukau ini tidak hanya menampilkan  adegan ikonik dari musim sebelumnya tetapi juga memasukkan elemen inovatif baharu yang  lebih baik menggambarkan kisah-kisah Melaka yang kaya dan menyentuh buat penonton.  Pesta selama 70 minit ini menggunakan teknologi kreatif untuk menceritakan sejarah 700  tahun dan perubahan Melaka, bagaimana ia merangkul kepelbagaian etnik dan memberi  impak kepada kehidupan penduduknya. Musim baru ini bertujuan memberikan pengalaman  yang menyentuh hati kepada penonton.  

Untuk memeriahkan produksi bertaraf tinggi ini, teater dilengkapi dengan teknologi pentas  terkini termasuk pencahayaan baru dan sistem audio & bunyi. Teater ini mempunyai  auditorium yang boleh berputar 360° dengan kapasiti tempat duduk sebanyak 1,800 orang,  pentas sepanjang 240 meter, lebih daripada 1,000 perenjis air di pentas air & kabus, dan enam  platform yang boleh dikawal naik turun sehingga 6 meter, memudahkan peralihan adegan  yang dinamik dan lancar. Sementara itu, personaliti watak-watak juga telah diselaraskan dan  diperkaya, agar dapat menyentuh hati penonton pada hari ini.  

Bagi barisan pelakon, wajah-wajah baru menyertai bakat-bakat cemerlang dari  musim sebelumnya, bersama-sama mereka menambahkan tenaga dan variasi di dalam  persembahan. Semasa sidang media, persembahan dorogngan  dipamerkan,  menambahkan lagi keterujaan dan kegembiraan untuk pembukaan rasmi. Tambahan pula,  untuk mempromosikan budaya tempatan, pasukan ENCORE MELAKA telah menambahkan  elemen khas yang mencerminkan warisan sejarah dan budaya Melaka, membolehkan  penonton lebih memahami latar belakang sejarah yang kaya di bandar ini sambil menikmati  persembahan seni.  

Datuk Wira Boo Kuang Loon, Pengasas ENCORE MELAKA, berkata: “Idea membina teater  besar ini bermula dengan sebuah surat dan Belt & Road Initiative (BRI). Ia adalah projek  nasional yang telah menerima restu daripada Perdana Menteri Malaysia dan Presiden China  semasa kunjungan beliau ke Malaysia pada tahun 2013. Ia diiktiraf oleh Kementerian  Pelancongan sebagai projek penting di bawah Kawasan Ekonomi Utama Kebangsaan (NKEA) 

dan berfungsi sebagai platform pertukaran budaya penting antara Malaysia, China, dan  seluruh dunia.  

Sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China, Yong Tai Bhd  bekerjasama dengan Sichuan Tourism Investment Group (STIG) untuk mempromosikan  pelancongan budaya, mengurus dan mengendalikan teater ini. Kami sangat teruja dengan  pembukaan rasmi musim baharu ini, dan kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih  ramai orang untuk mempromosikan pembangunan seni dan budaya ENCORE MELAKA.”  

Sinopsis Persembahan:  

1. PARAMESWARA: Kisah legenda tentang penubuhan Melaka pada tahun 1400 apabila  Putera Parameswara, terinspirasi oleh keberanian seekor kancil, memutuskan untuk  menubuhkan kerajaannya.  

2. CHENG HO: Kedatangan Cheng Ho yang dihormati dan armadanya pada tahun 1405,  yang menyambut warisan Baba Nyonya.  

3. NYONYA & PERKAHWINAN: Penggambaran mewah tentang perkahwinan tradisional  pada tahun 1880, lengkap dengan adat nenek moyang dan tarian budaya yang  berwarna-warni.  

4. ENAM IBU: Kisah yang menyetuh hati tentang seorang lelaki tua yang dibesarkan oleh  enam ibu, melambangkan perpaduan, penerimaan, dan kasih sayang yang kekal.  5. WANITA HAMIL: Penghormatan kepada ketabahan mereka yang menanggung  kesusahan semasa perang, melambangkan kebangkitan Melaka.  

6. WAU: Penghormatan kepada tukang kraf tradisional dan tapestri budaya unik yang  mendefinisikan Melaka kontemporari.  

7. FINALE: Sebuah karya mengisahkan moden yang menakjubkan, menampilkan 200  artis tempatan di pentas, mempamerkan keaslian dan kemegahan warisan Melaka.  

Tarikh & Masa Persembahan:  

Mulai 7 Julai 2024  

• Isnin hingga Sabtu: 5:30 petang dan 8:30 malam  

• Ahad: 2:30 petang dan 5:30 petang  

• Tiada persembahan pada hari Rabu  

Harga Tiket:  

Warganegara Malaysia  

• Dewasa – RM78/seorang  

• Potongan harga untuk Warga Emas (60 & ke atas), Kanak-kanak (Di bawah 12 tahun),  Orang Kurang Upaya – RM48/seorang  

Bukan Warganegara Malaysia:  

• RM158/seorang  

Maklumat Pembelian Tiket:  

Laman Web: https://encore-melaka.com/ 

Kaunter Tiket: +606 – 270 7777 / +6012 – 650 7010  

Acara, Jualan & Pemasaran: +606 – 270 7799 / +6017–902 6010

Related posts

Experience the Best of Malaysian Ramadan Cuisine: Marriott Bonvoy Chefs Unveil Their Signature Dishes

adminwm

HABIB Lancar Kempen “THE ONE THING”

admin

Could we BE any more excited?

admin

Leave a Comment