GAYA HIDUPkesihatan

Ayam Belanda Tinggi Protein

Ayam belanda (Jawi: ‏ايم بلندا‎‎), ayam piru (Jawi: ايم ڤيرو‎) atau kalkun (Jawi: كالكون‎) adalah sejenis spesies burung berukuran besar dari ordo Galliformes genus Meleagris bertaburan asal di kawasan merangkumi Selatan dan tengah benua Amerika Utara; ia haiwan paling besar dalam taburan ini. Ia menonjol daripada penampakan balungnya yang tergantung pada leher ia. Haiwan ini sering diburu atau dijinakkan untuk mendapatkan isi daging ia yang banyak.

Penamaan

Nama “ayam belanda” dipercayai ada kaitan dengan perkenalan burung ini ke alam Melayu oleh para pelayar Empayar Belanda sekitar abad ke-17. “Ayam piru” yang kurang dikenali dikaitkan dengan nama Peru hasil perkenalan oleh orang-orang Portugis melalui nama gallo do Peru atau gallinhas de Peru.[3]

“Kalkun” merupakan nama yang lebih khusus dipakai di Indonesia meminjam dari Bahasa Belanda: kalkoen hasil penyingkatan perkataan Calicut-hoen atau Calkoensche henne[4] iaitu “ayam Kolkata” hasil tempat burung ini diperolehi semasa berdagang di India.

Taksonomi

Burung ini tergolong dalam keluarga Phasianidae (termasuk pheasants, partridge, francolin, ayam hutan, grouse) order Galliformes.

Ciri

Kalkun betina lebih kecil dan warna bulu kurang berwarna-warni dibandingkan kalkun jantan. Sewaktu berada di alam bebas, kalkun mudah dikenali daripada rentang sayapnya yang mencapai 1.5-1.8 meter.

Spesies kalkun asal Amerika Utara disebut M. gallopavo sedangkan kalkun asal Amerika Tengah disebut M. ocellata.

Tabiat

Pembiakan

Sebiji telus spesies Meleagris gallopavo

Ayam belanda diketahui mempunyai kemampuan unik dalam melakukan reproduksi aseksual. Walaupun tidak ada ayam pejantan, ayam betina bisa menghasilkan telur yang subur. Anak ayam yang dihasilkan sering sakit-sakitan dan hampir selalu jantan. Perilaku ini boleh mengganggu proses pengeraman telur di peternakan ayam.

Sejarah

Fosil lama

Sebahagian besar jenis-jenis kalkun sekarang sudah tinggal fosil saja. Cabang keluarga Meleagridinae diketahui berasal dari zaman Miosen awal dan mempunyai genus Rhegminornis (zaman Miosen awal) dan Proagriocharis (zaman Miosen akhir/Pliosen awal). Fosil kalkun yang genusnya tidak diketahui tetapi mirip dengan Meleagris diketahui berasal dari zaman Miosen akhir.

Belajinakan

Burung ini mula dibelajinakan dari spesies M. gallopavo; spesies M. ocellata kemungkinan adalah hasil domestikasi suku Maya. Ada orang yang berpendapat kalkun yang diternakkan untuk diambil dagingnya berasal dari kalkun suku Maya. Alasannya kalkun suku Maya lebih penurut dari kalkun liar asal Amerika Utara, tetapi teori ini tidak didukung bukti morfologis.

Selain dipanggil sebagai ayam belanda, ayam ini juga glamour dengan nama lain iaitu ‘Ayam Piru’ atau Turki.  Ayam Belanda ialah haiwan yang tergolong dalam golongan kelas burung. Ayam Belanda ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh Ayam Belanda tidak bergigi.. Bulunya mempunyai pelbagai warna. Bergantung kepada spesis dan baka. Daripada pembacaan mendapati beberapa jenis baka ayam belanda adalah seperti ‘Eastern Wild Turkey’, ‘Osceola-Florida Wild Turkey’, ‘Rio Grande Wild Turkey’, ‘Merriam’s Wild Turkey’, ‘Gould’s wild turkey’ dan ‘Ocellated Wild Turkey’. Saya kurang kenal akan spesis tersebut tetapi anda boleh layari internet untuk lihat fotonya. Artikel petang Rabu ini sambil cuti rehat hari raya ke 6 , saya menulis dalam “Anim Agro Technology” mengenai ayam belanda yang agak kurang popular di Malaysia.

Menternak ayam belanda di Malaysia sesuai dibuat dalam reban yang dibuat khusus untuk ayam belanda. Iklim panas lembab sepanjang tahun perlukan reban yang mempunyai atap sama ada di atas tanah atau mempunyai lantai kayu. Selalunya pada musim hujan kita kena pastikan rumah sentiasa kering dengan sistem saliran yang baik. Adalah disyorkan agar bahagian lantai disembur (spray) dengan larutan kimia (Disinfection) bagi mengelak jangkitan bakteria. Lazimnya patogen seperti bakteria mudah merebak dalam keadaan lembab. 

Ayam Belanda Mengawan

Pembiakan ayam belanda seperti jenis ayam lain boleh dibiakkan dalam dua cara sama ada biar ayam belanda mengeram sendiri atau kita perlu menggunakan Alat Pengeraman Letrik (incubator). Laporan menunjukkan amalan di USA dan Eropah teknik permanian berhadas seperti cara pembiakan untuk haiwan lembu digunapakai bagi mensenyawakan benih jantan ke dalam betina bagi mendapatkan baka dan hasil yang optimum. Bagaimana pun di Malaysia kaedah mengawan semulajadi digunapakai iaitu ayam belanda berkahwin sendiri ini adalah kerana permintaan ayam belanda adalah bermusim dan ayam belanda bebas mengawan untuk menghasilkan telur secara semulajadi (Lihat foto sebelah).

Ayam belanda mempunyai daging yang banyak di mana ia dijual sekitar RM 50.00 – RM 70.00 seekor di sekitar Kuala Lumpur atas permintaan (Lihat foto sebelah). Harganya bagi seekor hampir tiga kali ganda daripada ayam daging dan tiga kali ganda daripada ayam pencen (Ayam telur tua). Di Barat ayam belanda ini adalah hidangan istimewa pada ‘Hari Thanksgiving’, kita di Malaysia boleh masak ayam belanda dengan pelbagai menu dan resepi. Selain daripada dipangang berempah (roasted), kita boleh juga masak rendang, goreng berempah, dibuat sate, masak kari, buat sup ayam, soto dan banyak lagi. Dagingnya yang agak kental daripada ayam daging memang enak dimakan begitu sahaja atau dengan roti dan nasi putih. 

Manfaat dan sifat ayam belanda, sangat kaya dengan protein

Ayam belanda kaya protein dengan sedikit lemak. Ia tergolong dalam kumpulan daging putih, jadi, tidak seperti daging merah, mereka tidak terlalu kalori. Kami menemui semua manfaat dan hartanahnya.

Sifat pemakanan kalkun

Pada 100 gram ayam belanda menyediakan pelbagai ciri pemakanan. Sebagai contoh, ia mengandungi 160 kalori setiap 100 gram, 0 gram karbohidrat, 8.5 gram lemak, 45 gram kolesterol, 0 indeks glisemik dan 20 g protein. Kerana kaya dengan protein, terutamanya nilai biologi yang tinggi, ia cukup untuk keperluan tubuh. Sebaliknya, ia mempunyai sedikit lemak (8.50 gram lemak setiap 100 gram), mungkin lebih banyak pada kulit, tetapi ia dikeluarkan tanpa masalah.

Ia juga tidak mengandungi karbohidrat, tidak membekalkan gula, dan menyumbang 157 kalori kepada diet. Antara nutriennya, ia juga bernilai menyebutkan kehadiran vitamin B9, A, K dan B7. Juga kaya dengan asid lemak, dan banyak vitamin, seperti besi, kalium, magnesium, selenium, zink dan fosforus

Manfaat makanan kalkun untuk kesihatan

Ayam belanda sangat baik untuk pelbagai sebab. Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa Ia dianggap daging yang baik untuk semua peringkat umur. Malah, kanak-kanak kecil  boleh mengambil tanpa masalah dan teksturnya menjadikannya lebih mudah dihadam daripada daging lain yang agak kering. Atas sebab ini, ia juga disyorkan untuk orang tua.

Lindungi hati

Ini juga bermakna, kerana kandungan kolesterolnya adalah sangat rendah (100 gram mengandungi hanya 45 mg.), Ia sesuai untuk mereka yang memerlukan makanan rendah lemak atau mempunyai masalah yang berkaitan dengan penampilan semua jenis penyakit kardiovaskular.

Kaya dengan kumpulan B vitamin

Kalkun adalah jumlah vitamin B seperti niasin atau B12 membantu mengawal paras kolesterol dan tahap gula di dalam darah. Ia juga memudahkan pencernaan dan menyumbang kepada pembentukan sel darah merah dalam darah.

Sempurna untuk berdiet

Makanan ini dimasukkan dalam semua diet yang mungkin. Menjadi rendah lemak, (tidak mencapai 1 gram lemak per 100 gram total) boleh diambil pada waktu pagi dan waktu malam, dan tidak menggalakkan pengekalan cecair; Sebaliknya, ia membantu mengekalkan badan dan menurunkan berat badan.

Ramai orang mengambilnya apabila mereka melakukan sukan, mereka mahu menentukan tubuh mereka atau ketika mereka memulakan diet untuk menurunkan berat badan.

Rombongan mineral yang besar

Jumlah mineral yang membawa kalkun, seperti besi atau zink, tidak hanya memberi perlindungan kepada hati, tetapi juga campur tangan dalam keseimbangan fungsi saraf. Menjadi penting untuk transmisi otak. Kerana begitu banyak mineral ia menguatkan sistem imun.

Related posts

RUMPUT CINA/RUMPUT SITI KHADIJAH  ALTERNATIF TERBAIK KEMOTERAPI 

adminwm

Mandarin Oriental Kuala Lumpur

adminwm

Penawar Kencing Manis

admin

Leave a Comment