GAYA HIDUPMelancong

4 Tempat Unik untuk Dijelajahi di Malaysia Musim Cuti ini!

Memandangkan musim cuti sudah tiba, Malaysia kini membongkar khazanah tersembunyinya, menjemput pelancong tempatan memulakan perjalanan unik melangkaui destinasi pelancongan yang cliche. Keindahan tenang Tasik Timah Tasoh di Perlis hingga ke sawah padi Sekinchan di Kuala Selangor, Pulau Lang Tengah yang mempesonakan di luar pantai Kuala Terengganu; dan pengembaraan Sungai Lembing di Pahang—empat destinasi ini menjanjikan gabungan keajaiban alam semula jadi, pengalaman budaya dan pengembaraan yang luar biasa.

Sertai kami sambil menerokai sisi pesona setiap lokasi, menawarkan panduan untuk mencipta kenangan perjalanan yang tidak dapat dilupakan semasa musim cuti ini.

Tasik Timah Tasoh

Kredit Gambar: @chookia

Terletak di tengah-tengah keindahan alam semula jadi, Tasik Timah Tasoh, juga dikenali sebagai Empangan Timah Tasoh, merupakan tasik buatan seluas 1300 hektar yang telah menarik perhatian pengunjung sejak dicipta pada tahun 1992. Dinamakan sempena sungai yang megah, Sungai Timah dan Sungai Tasoh menawarkan pemandangan pegunungan yang menakjubkan, perairan yang tenang dan matahari terbenam yang mengagumkan—latar belakang yang sempurna untuk foto yang memukau.

Di sebalik tarikan visualnya, Tasik Timah Tasoh juga menyediakan tempat yang menenangkan bagi mereka yang mencari tempat percutian yang aman dalam suasana alam semula jadi. Selami suasana yang tenang, di mana bunyi gemerisik daun yang menenangkan dan alunan lembut tasik mencipta simfoni ketenangan. Untuk penginapan, terdapat beberapa resort berdekatan tasik yang boleh anda kunjungi.

Untuk perjalanan lancar ke ‘hidden gem’ ini, anda boleh pertimbangkan untuk menempah bas terus di laman web redBus dari Kuala Lumpur (TBS) ke Kangar, Perlis. Dari Kangar, terdapat pelbagai pilihan pengangkutan awam dan persendirian untuk ke Tasik Timah Tasoh, untuk perjalanan yang lancar.

Sekinchan

Kredit Gambar: Getty Images/iStockphoto, Kong Ding Chek

Temui daya tarikan Sekinchan, hab beras Malaysia, di mana ladang emas terbantang luas pada bulan Jun dan Disember, sesuai untuk mengambil foto hasil tuaian. Mulakan perjalanan malam yang mempesonakan menaiki bot di sepanjang Sungai Selangor, ditemani kelip-kelip menerangi tebing sungai. Bukan itu sahaja, pemandangan bersama pokok-pokok yang mempesonakan juga mencipta pengalaman seperti mimpi seakan fenomena Blue Tears yang memukau di pinggir pantai. Akhir sekali, nikmati pelbagai makanan laut yang menarik di banyak restoran istimewa di tepi sungai untuk mengakhiri hari anda!

Pada pendapat kami, untuk perjalanan yang mudah, naiki bas terus dari Kuala Lumpur (TBS) ke Sekinchan. Anda boleh membuat tempahan anda dengan cepat melalui redBus dalam talian. Apabila tiba, anda boleh terus ke tarikan tempatan dengan mudah dengan menempah e-hailing atau menyewa kereta untuk perjalanan lancar.

Pulau Lang Tengah

Mulakan perjalanan yang memukau ke Pulau Lang Tengah, tidak jauh dari pantai Kuala Terengganu, di mana alam semula jadi mempersembahkan pemandangan yang mempesona — Blue Tears. Sertai pengembaraan setiap malam dimana plankton, sejenis alga laut mikroskopik yang mengeluarkan cahaya biru terang ‘mewarnai’ gigi air. Terokai pulau itu dan nikmati masakan tradisional Terengganu, dan abadikan memori dengan keindahan fotografi di bawah malam berbintang.

Memandangkan sudah ramai mula bercuti, menghadapi trafik boleh menjadi pengalaman yang membosankan dan meletihkan, terutamanya jika anda yang memandu. Untuk perjalanan yang lebih santai, anda boleh memilih kemudahan bas terus dari Kuala Lumpur (TBS) ke Kuala Terengganu, membolehkan anda tiba di destinasi anda dengan segar dan bersedia untuk menikmati percutian anda.

Sungai Lembing

Kredit Gambar: GeeKitchen

Bersedia untuk pengembaraan menyeronokkan di Sungai Lembing! Mulakan di Tasik Biru yang menakjubkan, permata tersembunyi dengan air biru jernih dan persekitaran yang subur. Bersiap sedia untuk menerokai Air Terjun Pelangi, pemandangan ajaib di tengah-tengah hutan tadahan hujan yang menyajikan warna-warna terang selama 30 minit sahaja setiap hari.

Untuk perjalanan yang santai, pilih laluan bas melalui redBus dan nikmati perjalanan bas yang indah ke UMP Gambang, diikuti dengan perkhidmatan e-hailing yang mudah ke destinasi anda.

Jadi, kemaskan beg, tempah tiket bas, dan mulakan pengembaraan yang tidak dapat dilupakan merentasi landskap Malaysia yang mempesonakan!

Related posts

Resipi Acar Buah

adminwm

West Side Story’ star Ariana DeBose  

adminwm

“Ceraikan I, ceraikan I,” Dari Banglo Mewah, Kini Merempat Di Flat

admin

Leave a Comment