AGAMAGAYA HIDUP

Beza Israel dan Yahudi?

Ramai tidak dapat membezakan antara Israel dan Yahudi. Di bawah ini disertakan nota kaki mengenai Israel dan Yahudi, semoga kita tidak keliru dan faham bila membaca peristiwa menyayat hari khasnya warga Palestin yang diseksa dengan kejam oleh Yahudi laknatullah. 

1) Israel adalah gelaran kepada nabi Yaakub alaihissalam. Bani Israel pula adalah keturunan nabi Yaakub. Manakala *Yahudi pula ada golongan yang kafir dan tidak beriman pada Allah di kalangan bani Israel*.

.

2) Dalam Al Quran, Allah tidak laknat bani Israel, tetapi yang Allah laknat ialah Yahudi. Allah gelarkan mereka dengan dua gelaran, iaitu “Yahudi”, dan juga “Mereka yang kafir di kalangan bani Israel”.

3) Allah berfirman:

‎وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا

“Orang-orang YAHUDI berkata: “Tangan Allah terbelenggu” , sebenarnya tangan merekalah yang dibelenggu dan *merekalah yang diLAKNAT* disebabkan apa yang telah mereka katakan itu.” (Al Ma’idah: 64)

Firman Allah yang lain:

‎لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ* عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ*

“Telah diLAKNATI ORANG-ORANG KAFIR DI KALANGAN BANI ISRAEL dengan lisan Daud dan ‘Isa putera Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka derhaka dan selalu melampaui batas.” (Al Maidah: 78)

4) Bahkan, nabi Ibrahim yang merupakan “bapa” kepada bani Israel pun berlepas diri dengan yahudi ni.

‎مَا كَانَ إِبْرَاهِيمُ يَهُودِيًّا وَلَا نَصْرَانِيًّا وَلَكِنْ كَانَ حَنِيفًا مُسْلِمًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ

.

“Ibrahim *bukan seorang Yahudi* dan bukan (pula) seorang Nasrani, akan tetapi dia adalah seorang yang lurus lagi berserah diri (kepada Allah) dan sekali-kali bukanlah dia termasuk golongan orang-orang musyrik.” (Ali Imran: 67)

Jadi selepas ni, jangan cakap Israel laknatl lah, tetapi *Yahudi laknatullah*

Related posts

Bagaimana Mendapatkan Hidayah dari Allah?

admin

Sombong Dalam Islam – Hukum dan Bahayanya

admin

Saya Akan Mengenang Mak Pada Setiap Detik Nafas Yang Saya Hela

Ana

Leave a Comment