GAYA HIDUP

Bridging Lives di Sidang Kemuncak AWES 2025

Sidang Kemuncak Ekonomi Wanita ASEAN (AWES) 2025 yang bermula pada Mei lalu di Kuala Lumpur telah merakamkan satu penanda aras terhadap usaha wanita dan visi mereka untuk dekad mendatang. Tegasnya, mereka meletakkan azam tinggi untuk menjayakan impian tersebut bagi rantau ASEAN.
Diakhiri dengan Makan Malam Gala pada malam terakhir, di mana inisiatif ‘Bridging Lives’ turut dilancarkan. Menariknya dengan terlaksananya Sidang Kemuncak Ekonomi Wanita ASEAN 2025 (AWES) 2025, di Kuala Lumpur ini menandakan secara rasminya detik penting dalam perjalanan Asia Tenggara ke arah pertumbuhan ekonomi yang inklusif gabungan usaha wanita serantau bermula.
Sidang kemuncak tersebut telah memaparkan beberapa sesi, yang mana antara lainnya, memberi fokus pembinaan daya tahan, memecahkan halangan, mengubahsuai industri, seterusnya mengambil kira dari sudut kepimpinan mampan dan transformasi digital yang dianggap penting sebagai usaha bersiap sedia melawan arus perubahan teknologi yang pantas.

Sidang kemuncak dua hari tersebut menghimpunkan pemimpin serantau yang sangat terkenal termasuk Yang Amat Berhormat. Dato’ Sri Haji Fadillah bin Haji Yusof, Timbalan Perdana Menteri II Malaysia dan Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air; Yang Berhormat. Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, the Premier of Sarawak; H.E. the Malaysia’s Minister of Investment, Trade & Industry.

Juga turut serta ialah Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz; Yang Berhormat. Fadhlina Sidek, Menteri Pendidikan Malaysia; H.E. Cham Nimul, Menteri Perdagangan, Kemboja; Yang Berhormat. Dato’ Hajjah Hanifah Hajar Taib, Timbalan Menteri Ekonomi Malaysia; H.E. Dyah Roro Esti Widya Putri, Naib Menteri Perdagangan Indonesia dan H.E. Dato’ Seri Maimunah Mohd Sharif, Datuk Bandar Kuala Lumpur.


Terdapat juga ahli panel dan penceramah terkenal lain daripada sektor awam dan swasta, bersama lebih 700 perwakilan kerajaan, perniagaan dan masyarakat sivil di seluruh ASEAN.

Dengan Pemimpin Berkuasa Tinggi dan Pelancaran Inisiatif Jambatan Luar Bandar, lebih 700 delegasi daripada serata ASEAN telah berkumpul menyertai sidang kemuncak penting tersebut. Ia juga telah menampilkan peranan menteri dan ketua industri dengan lebih serius lagi bagi memajukan kepimpinan ekonomi wanita di seluruh Asia Tenggara.


Menghapuskan Jurang Jantina, Tingkatkan KDNK
Diadakan sebagai acara sampingan rasmi di bawah Tunjang Ekonomi Kepimpinan ASEAN Malaysia 2025, yang diketuai oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan & Industri, sidang kemuncak itu bertujuan untuk mengarusperdanakan perbincangan mengenai menghapuskan jurang jantina di Malaysia, yang berpotensi meningkatkan KDNK.


Sorotan Sidang Kemuncak itu pada siangnya, telah menyaksikan pelancarannya secara rasmi oleh YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Malaysia, disusuli ucapan alu-aluan oleh YBhg. Datuk (Dr.) Hafsah Hashim, Pengasas & Pengerusi Yayasan Kepimpinan Wanita.
“AWES 2025 merangkumi wawasan MADANI Malaysia dan komitmen kami untuk pertumbuhan yang inklusif, mengutamakan rakyat,” kata YB Senator Datuk Seri Utama Tengku Zafrul Abdul Aziz. “Sebagai Pengerusi ASEAN, Malaysia mengiktiraf bahawa pemerkasaan ekonomi wanita bukan sekadar berkaitan moral sahaja tetapi juga keperluan ekonomi.”


Dengan KDNK USD3.9 trillion ASEAN, usaha ini diharap dapat memajukan kepimpinan wanita secara lebih fokus untuk meningkatkan daya saing dan daya tahan serantau.


“Sidang yang bertemakan “Memperkasakan Wanita, Mencergaskan ASEAN: Perintis Integrasi Ekonomi untuk Hari Esok Berdaya Tahan,” ini mencerminkan keperluan mendesak usaha meletakkan wanita di barisan hadapan dalam transformasi ekonomi ASEAN, khususnya dalam menangani cabaran transformasi semasa dan strategi pembangunan digital yang mampan seperti strategi pembangunan global.


Peranan UOB, Kuok Brothers, Liberty General Insurance & Prudential Assurance
Perkongsian & Inovasi UOB Malaysia sebagai Penaja Utama, dengan Kuok Brothers Sdn Bhd sebagai Rakan Pemerkasaan Liberty General Insurance Berhad dan Prudential Assurance Malaysia Berhad bergabung sebagai Rakan Kongsi Strategik, amat dipuji.


Dengan usahasama Tenaga Nasional Berhad sebagai Rakan Kongsi Tenaga Lestari, Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera sebagai Rakan Pembelajaran dijangkakan usaha ini akan menjadi kenyataan dalam waktu yang dirancang.


“Peranan Malaysia untuk memimpin di semua peringkat adalah satu kemestian ekonomi,” kata Ketua Pegawai Eksekutif UOB Malaysia, Ng Wei Wei,. “Ketika ASEAN berkembang dalam kerumitan dan peluang, kepimpinan inklusif bukan sekadar perkara yang betul untuk dilakukan, ia penting untuk kemakmuran yang mampan. UOB berbangga menjadi sebahagian usaha ini dan merupakan penyokong kuat pertumbuhan inklusif di seluruh rantau ini.


Hasil kesan berkekalan yang diharapkan melalui Inisiatif ini akan merapatkan kehidupan untuk memastikan legasi ketara melangkaui impak sosial “BLF ini juga akan melibatkan perbincangan awam, WLF” secara langsung.
Membina jambatan pejalan kaki di komuniti luar bandar untuk meningkatkan akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan ini dilancarkan oleh YB Dr. Fadhlina Sidek, Menteri Pendidikan Malaysia, juga pada malam gala tersebut.


Ini secara tegar melambangkan komitmen sidang kemuncak terhadap perubahan struktur untuk mencapai impak masyarakat yang transformatif. Kemajuannya akan dibentangkan semasa Sidang Kemuncak ASEAN. Inisiatif ini adalah mengenai menambah baik infrastruktur luar bandar untuk membolehkan akses selamat ke sekolah dan perkhidmatan awam lain, terutamanya untuk kanak-kanak dan wanita.

Menghapuskan halangan ini mewujudkan asas penting yang secara langsung boleh memperkasakan wanita dan anak-anak mereka secara berkesan dari segi ekonomi. Inisiatif pelbagai pihak berkepentingan ini yang menghimpunkan agensi kerajaan, sumber sektor swasta dan kepakaran masyarakat sivil, melambangkan komitmen sidang kemuncak terhadap perubahan struktur untuk mencapai impak masyarakat yang transformatif. Kemajuannya akan dibentangkan semasa Sidang Kemuncak ASEAN seterusnya pada Oktober 2025.

Organisasi dan individu yang berminat untuk menyumbang boleh memberi sokongan mereka melalui laman web Yayasan Kepimpinan Wanita (WLF), dengan platform khusus yang membolehkan penderma memilih projek jambatan tertentu dan menjejaki kemajuan pembinaan.

Memandang ke hadapan Ketika Malaysia bersiap sedia untuk menyerahkan jawatan Pengerusi ASEAN kepada Filipina pada 2026, AWES 2025 menyasarkan untuk mewujudkan asas yang kukuh bagi kerjasama serantau yang berterusan mengenai dasar responsif gender, keusahawanan wanita dan pertumbuhan ekonomi yang inklusif.
Yayasan Kepimpinan Wanita (WLF) ialah organisasi bukan untung yang berdedikasi untuk membentuk semula landskap kepimpinan dengan memajukan wanita ke dalam peranan membuat keputusan merentas semua sektor ekonomi. WLF percaya bahawa pemimpin wanita yang diperkasakan bukan sahaja penting untuk kejayaan organisasi tetapi juga kunci untuk membina masyarakat yang lebih inklusif, saksama dan berdaya tahan.
Ditubuhkan dengan visi yang berani untuk mempercepatkan kebangkitan wanita menjadi kepimpinan peringkat atasan, WLF berfungsi sebagai platform untuk wanita daripada pelbagai latar belakang untuk mengakses peluang transformatif dalam pertumbuhan, bimbingan dan pengaruh.


Koleksi Gemilang Rizman Ruzaini
Selesai ucapan daripada Ng Wei Wei yang penuh semangat dengan perkongsian visi mantap dan setelah dua hari melampias otak dan bergelut dengan isu panas lagi serius, makan malam sidang kemuncak itu beralih menjadi satu suasana segar apabila menampilkan pertunjukan fesyen eksklusif oleh pereka terkenal Malaysia Rizman Ruzaini.
Kemunculan peragawati di pentas bukan sahaja membuat malam tersebut lebih indah, segar dan menyeronokkan, malah buat seketika mengalih suasana serius kepada koleksi kapsul mampan Rizman yang meraikan inovasi alam kreatif yang yang amat berpotensi untuk terus diterajui wanita dalam ekonomi kreatif.

Related posts

Bicara Kehidupan Berkenaan Kesihatan Wanita

admin

Luar biasa! Adakah Ini impian Hari Jadi Anda?

admin

Puisi buat Apak Di Hari Akhir Mu

adminwm

Leave a Comment