GAYA HIDUP

Khasiat Sebiji Lemon

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Lemon mengandungi asid citric, calsium, magnesium, vitamin C, bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan sistem immune kita dan melawan sebarang jangkitan.

Sebagai antibakterial dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk melawan sistem immune

Lemon juga sebagai ubat kurus kerana jus lemon membantu dalam proses pencernaan dan pembersih hati. Polifenol dalam lemon dapat membantu mengurangkan nafsu makan.

Lemon yang mengandungi citric asid sangat berkesan dalam merawat akne. Vitamin C yang dijumpai dalam lemon sangat penting untuk kulit sihat dan bersinar.

Lemon juga dikatakan sebagai penawar kepada selsema dan sakit tekak. Vitamin C yang ada pada lemon diperlukan sebagai sel pertahanan badan dan secara luaran melalui sifat antiviral untuk membunuh virus pada mucous (kahak/hinggus) dalam hidung dan tekak.

Lemon juga digunakan untuk merawat kutil dan ketuat. Potongan lemon dibalut dengan kemas pada tempat yang ada kutil dan ketuat, biarlah semalaman dan lihat hasilnya keesokan hari.

Lemon telah terbukti sebagai ubat merawat eczema. Perah lemon, ambil airnya dan tuang dalam secawan air suam yang telah dititiskan minyak essential dan sesudu besar madu. Madu mempunyai kesan anti radang dan menguatkan ‘healing power’ lemon tadi.

Bagi yang cepat kepenatan, amalkan meminum air lemon kerana ia boleh menjadi antiseptik dan mengelakkan penyakit akibat alergik. Lemon juga dikatakan boleh merangsang ‘aktiviti otak, jadi bila rasa letih atau penat, minum air lemon.

Lemon membantu menyegarkan nafas terutama selepas makan, ataupun bagi perokok, elok sekali minum air lemon. Bagi yang nafas berbau berkumurlah dengan perahan air lemon yang dicampur dengan air suam dan digalakkan menyungah hirisan lemon setiap kali selepas makan.

Lemon juga elok bagi yang mudah sakit perut. Rajinlah minum air perahan lemah yang dimasukkan dalam air suam kerana air lemon akan merangsang penghasilan asid dalam perut dan aktiviti otot perut.

Berita baik untuk mengelakkan kanser. Air lemon suam panas dapat melepaskan zat anti kanser dalam tubuh kita.  Ia adalah penyembuhan kanser terbaru dalam dunia perubatan.

Benar, lemon adalah buah ajaib yang boleh membunuh sel kanser, ia 10,000 kali lebih kuat daripada kemoterapi, dan tidak menghasilkan kesan sampingan seperti kemoterapi. Saat tekanan darah terlampau tinggi, lemon boleh mengatur tekanan darah anda, antideperasi serta gangguan saraf. Ia 10,000 kali lebih baik daripada ubat, lemon boleh melambatkan perkembangan sel kanser.

Juice lemon serta limau polifenol boleh secara berkesan mencegah tromboemboli urat, menyesuaikan aliran darah dan mengurangkan pembekuan darah.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button