GAYA HIDUPSIHAT

Kanser Usus

Tubuh sihat impian setiap insan. Namun segelintir sahaja menitik beratkan kesihatan diri malah tidak melakukan apa juga pun untuk sihat. Tidak menjaga diet, makan sebarangan, tiada ikhtiar untuk melakukan senaman malah meneruskan aktiviti tidak sihat seperti merokok, minum arak dan tidak serius mencari penawar apabila sudah ada simptom-simptom sesuatu penyakit.

Kanser Usus

Apakah anda berisiko tinggi sebagai penghidap kanser usus? Ketahui serba ringkas tanda-tanda awal anda penghidap kanser, antara lain:

 • Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit. Contohnya daripada tabiat hari-hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.
 • Hilang berat badan. Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.
 • Sakit dalam perut dan usus. Sakit pada bahagian abdomen bergantung kepada kedudukan barah usus.
 • Berlaku pendarahan semasa membuang air besar. Darah bercampur dengan najis, kadangkala najis berwarna hitam seperti kopi. Ini antara tanda-tanda awal barah usus.
Kanser Usus (Kolorektal): Punca, Simptom dan Rawatan, (dipetik daripada tulisan Dr. Latif Saad)

Kanser usus adalah kanser ketiga yang kerap berlaku selepas kanser payudara bagi wanita. Bagi lelaki, ia kanser yang berada pada tempat kedua.

Perlu diketahui bahawa kebanyakan kanser usus (kanser kolorektal) yang berlaku di negara ini selalunya dikesan apabila kanser tersebut telah berada pada peringkat akhir. Ramai di kalangan penghidap penyakit ini tidak dapat bertahan lama kerana rawatan bagi kanser yang berada pada tahap akhir adalah terhad kepada rawatan paliatif iaitu memberi keselesaan kepada pesakit sahaja.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah memperkenalkan satu program saringan kanser kolorektal (usus) untuk mengesan penyakit ini. Ia bertujuan untuk menyaring pesakit agar kanser pada tahap awal dapat dikesan dan dirawat terlebih dahulu untuk mengelakkan ia semakin merebak.

Bagaimana Masalah Kanser Usus Berlaku?

Masalah ini bermula apabila terdapat perubahan yang berlaku pada genetik sel yang berada di kawasan usus. Perubahan tersebut akan menyebabkan sel membentuk polip iaitu satu unjuran yang tidak normal pada dinding usus.

Polip adalah ketumbuhan yang terbentuk terlebih dahulu sebelum ia berubah menjadi kanser. Bila ia menjadi kanser, ia boleh merebak ke seluruh bahagian badan menyebabkan rawatan penyembuhan sukar untuk dilakukan. Terdapat juga mereka yang berisiko untuk menghadapi masalah ini terutamanya yang menghidapi masalah ‘familial adenomatous polyposis’. Pesakit akan lebih mudah menghadapi penyakit kanser kolorektal kerana usus lebih mudah  mengalami penubuhan polip berbanding mereka yang normal.

Punca Kanser Usus

Pelbagai faktor yang mempengaruhi dan boleh menyebabkan seseorang berisiko untuk mendapat masalah kanser usus ini. Ia boleh disebabkan faktor genetik, faktor persekitaran dan juga masalah keradangan yang berlaku di bahagian usus individu yang terbabit.

Faktor genetik

Seseorang yang mempunyai masalah genetik berisiko mendapat kanser usus pada masa hadapan. Masalah genetik tersebut adalah:

Familial adenomatous polyposis: Pesakit mempunyai risiko sebanyak 100% untuk menghadapi kanser ini ketika umurnya mencapai 40 tahun. Ia disebabkan dinding ususnya lebih mudah menumbuhkan polip. Polip yang dibiarkan akan bertukar kepada kanser yang ganas dan boleh merebak ke kawasan badan yang lain.

Heriditary Nonpolyposis Colon Cancer Syndrome: Bagi mereka yang menghadapi masalah ini, mereka juga mempunyai risiko sebanyak 40% untuk menghadapi perkara ini. Bahkan ia juga akan meningkatkan risiko seseorang itu menghadapi kanser di tempat buang air kencing dan juga kanser rahim.

Faktor persekitaran/diet

Terdapat kajian yang menunjukkan beberapa jenis makanan boleh meningkat risiko kanser tersebut. Diet tersebut adalah:

 • Pengambilan daging merah yang terproses
 • Kurang serat (sayur) dalam makanan
 • Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang sedikit di dalam diet
Faktor keradangan

Terdapat dua jenis penyakit keradangan usus yang meningkatkan risiko seseorang itu untuk menghadapi kanser usus. Dua  jenis penyakit tersebut adalah

 • Ulcerative colitis
 • Chron’s disease

Terdapat juga faktor risiko lain yang akan meningkatkan risiko seseorang itu untuk menghadapi penyakit ini. Ia adalah:

 • Usia meningkat. Melebihi 50 tahun
 • Terdapat ahli keluarga yang mempunyai kanser
 • Obesiti
 • Merokok
Simptom dan Tanda-Tanda Kanser Usus

Beberapa simptom yang mungkin dihadapi oleh mereka yang menghadapi masalah kanser ini adalah:

 • Kekerapan buang air yang berubah-ubah. Contoh, pada bulan ini pesakit boleh buang air besar setiap hari. Tetapi pada tahun hadapannya, pesakit hanya boleh buang air besar seminggu sekali sahaja.
 • Najis berdarah
 • Asyik merasa penat
 • Muka menjadi pucat
 • Berat badan semakin berkurangan
 • Bahagian perut asyik merasa tidak selesa
 • Tenesmus: adalah simptom di mana pesakit rasa hendak membuang air besar walaupun tiada apa pun yang keluar.
[thb_gap height=”40″]
[thb_image full_width=”true” alignment=”center” lightbox=”true” image=”12226″]
Ujian saringan kanser kolorektal oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
[thb_gap]
Ujian Pengesahan Bagi Masalah Ini

Pesakit yang mempunyai simptom kanser usus perlulah melakukan beberapa jenis ujian untuk mengetahui sama ada kanser usus itu wujud ataupun tidak.

Prosedur kolonoskopi

Prosedur yang digunakan untuk mengesahkan seseorang itu mempunyai kanser usus ataupun tidak adalah dengan menggunakan prosedur kolonoskop. Kamera akan dimasukkan melalui dubur untuk melihat secara keseluruhan kawasan usus besar.

Sebelum prosedur ini dilakukan, pesakit akan diminta mengambil satu jenis ubat lawas buang air besar untuk mengeluarkan semua najis daripada usus besar. Ini akan memudahkan prosedur kolonoskopi dibuat dan keadaan dinding usus dapat dilihat dengan jelas. Kawasan dinding usus yang tidak normal dan juga mempunyai polip akan diambil sampelnya melalui prosedur tersebut dan dihantar ke makmal. Sampel tersebut akan diperiksa sama ada mempunyai sel kanser ataupun tidak. Polip pula akan dibuang ketika melakukan prosedur tersebut. Ia boleh mengelakkan daripada polip tersebut berubah menjadi kanser.

Prosedur pengimejan

Seseorang yang telah disahkan menghidapi kanser usus, perlulah dilakukan pengimejan secara menyeluruh untuk mengetahui sama ada kanser tersebut telah merebak ke tempat lain ataupun tidak.

Pengimejan yang boleh digunakan adalah seperti CT-scan, MRI dan juga Postiron Emission Tomography(PET). Setiap pengimejan ini akan ditentukan oleh doktor yang merawat pesakit tersebut.

Pengambilan darah

Sampel darah boleh diambil untuk melihat keadaan pesakit secara amnnya. Ujian tersebut adalah:

 • Bilangan sel darah merah: Kanser usus boleh menyebabkan pendarahan yang kronik pada dinding usus. Walaupun ia tidak menyebabkan perubahan warna dalam najis, ia boleh menyebabkan sel darah merah dalam badan berkurangan.
 • Ujian fungsi hati: Kanser usus boleh merebak ke bahagian hati. Jika fungsi usus terjejas, ia mungkin menunjukkan bahawa kanser tersebut telah merebak ke bahagian usus.
Apakah Terdapat Ujian Saringan Kanser Usus?

Di Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia telah memulakan Ujian Saringan Kanser Kolorektal (Usus). Ia melibatkan individu yang berusia 50 hingga 70 tahun. Sekitar umur ini dipilih kerana kanser usus majoritinya berlaku ketika seseorang itu berumur dalam lingkungan 50-70 tahun.

Dalam ujian ini, najis pesakit akan diambil dan diuji di dalam makmal. Jika terdapat darah di dalamnya, pesakit akan dirujuk ke pihak hospital untuk melakukan prosedur kolonoskopi. Dengan melakukan ujian saringan ini, kanser usus dapat dikesan pada tahap yang lebih awal dan rawatan yang berkesan dapat diberikan kepada pesakit. Malah ia juga dapat mengelakkan kanser daripada berlaku jika prosedur tersebut dapat mengesan ketumbuhan seperti polip dan membuangnya.

Rawatan Kanser Usus

Bagi kanser usus di peringkat awal, rawatan yang perlu dilakukan adalah dengan pembedahan bagi tujuan membuang kanser usus tersebut. Pembedahan ini boleh dilakukan dengan cara menggunakan laparoskopik jika kanser tersebut kecil di mana kamera akan dimasukkan daripada abdomen dan satu lagi alat akan digunakan untuk memotong dan mengularkan kanser tersebut. Tetapi jika kanser tersebut besar, abdomen pesakit perlulah dibelah dan dibuka untuk mengeluarkan kanser tersebut.

Bagi pesakit yang mengalami kanser tahap empat (4), rawatan yang akan diberikan kepada pesakit adalah rawatan paliatif di mana kita akan memberi keselesaan kepada pesakit. Sebagai contoh, jika pesakit muntah-muntah, ubat tahan muntah akan diberikan kepada pesakit.

Penggunaan kemoterapi akan ditentukan oleh doktor. Ia berfungsi untuk membunuh sel kanser yang masih ada di dalam badan.

Cara Untuk Mencegah

Beberapa perkara boleh dibuat untuk mengurangkan risiko untuk mengalami masalah ini. Perkara tersebut adalah:

 1. Melakukan saringan kanser kolorektal
 2. Melakukan perubahan pada gaya hidup

Anda perlulah melakukan perubahan dalam hidup anda untuk mengelakkan masalah kanser usus ini daripada berlaku. Ianya adalah dengan:

 • Mengurangkan berat badan
 • Sentiasa melakukan senaman supaya berat badan anda tidak berlebihan
 • Mengambil diet yang sihat. Kurangkan pengambilan daging merah yang telah diproses. Ini kerana ia boleh meningkatkan risiko kanser usus
 • Berhenti merokok
 • Berhenti mengambil alkohol

 

Rujukan:

Rujukan:

 • [show_more more=”Lihat” less=”Tutup”]
 • PDQ Adult Treatment Editorial Board. Colon Cancer Treatment–Health Professional Version. National Cancer Institute. Available at http://www.cancer.gov/types/colorectal/hp/colon-treatment-pdq.
 • Rex DK, Johnson DA, Anderson JC, Schoenfeld PS, Burke CA, Inadomi JM. American College of Gastroenterology guidelines for colorectal cancer screening 2009. Am J Gastroenterol. 2009 Mar. 104(3):739-50.
 • Aune D, Chan DS, Lau R, et al. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2011 Nov 10. 343:d6617.
 • Vogelstein B, Fearon ER, Hamilton SR, Kern SE, Preisinger AC, Leppert M, et al. Genetic alterations during colorectal-tumor development. N Engl J Med. 1988 Sep 1. 319(9):525-32.
 • Tsoi KK, Pau CY, Wu WK, Chan FK, Griffiths S, Sung JJ. Cigarette smoking and the risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Clin Gastroenterol Hepatol. 2009 Jun. 7(6):682-688.e1-5
 • Cho E, Lee JE, Rimm EB, Fuchs CS, Giovannucci EL. Alcohol consumption and the risk of colon cancer by family history of colorectal cancer. Am J Clin Nutr. 2012 Feb. 95(2):413-9
 • Desch CE, Benson AB 3rd, Somerfield MR, et al. Colorectal cancer surveillance: 2005 update of an American Society of Clinical Oncology practice guideline. J Clin Oncol. 2005 Nov 20. 23(33):8512-9.
 • Meyerhardt JA, Niedzwiecki D, Hollis D, et al. Association of dietary patterns with cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer. JAMA. 2007 Aug 15. 298(7):754-64.
 • Pala V, Sieri S, Berrino F, et al. Yogurt consumption and risk of colorectal cancer in the Italian European prospective investigation into cancer and nutrition cohort. Int J Cancer. 2011 Dec 1. 129(11):2712-9.
 • Siegel RL, Fedewa SA, Anderson WF, Miller KD, Ma J, Rosenberg PS, et al. Colorectal Cancer Incidence Patterns in the United States, 1974–2013. J Natl Cancer Inst. 28 February 2017. 109
 • [/show_more]

Related posts

Meraikan Piala Dunia Fifa 2018

admin

Qatar Airways  New Order for GE9X Engines 

adminwm

#BigStage2022 Adakah Tular Lebih Penting Daripada Maruah Seorang Penghibur?

adminwm

Leave a Comment