AGAMA

ZULKEADAH BULAN BEREHAT

Setelah bulan Syawal berlalu, tibanya bulan Zulkaedah iaitu bulan ke 11 dalam Islam.  Zulkaedah berasal dari perkataan “Zu Qaadah”. Zu bermaksud ‘Yang empunya’ dan Qa’adah bermaksud “duduk” manakala Zulkaedah ialah bulan untuk berehat dan ia juga dipanggil bulan haram kerana pada bulan ini diharamkan untuk berperang. Bulan ini juga merupakan satu daripada empat bulan yang mulia seperti Zulhijjah, Muharram dan Rejab.

Antara peristiwa yang berlaku dalam bulan Zulkaedah:

  1. Peperangan Bani Quraizah

Peperangan ini berlaku pada tahun ke 5 Hijrah. Setelah tentera Ahzab telah ditewaskan maka malaikat Jibril AS telah memberitahu Rasulullah SAW bahawa Allah SWT telah memerintahkan Nabi SAW agar pergi ke perkampungan Bani Quraizah. Bani Quraizah ialah satu puak Yahudi yang telah terlibat bergabung dengan tentera Ahzab, mengepung umat Islam semasa perang Ahzab. Rasulullah SAW yang masih belum sempat melucutkan pakaian perangnya telah mengerah tentera Islam mengepung perkampungan Bani Quraizah sehinggalah mereka menyerah kalah. 

     2. Perjanjian Hudaibiyah 

Peristiwa ini terjadi pada bulan Zulkaedah iaitu penghujung tahun ke 6 Hijrah. Berlakunya  Perjanjian Hudaibiyah disebabkan oleh Nabi Muhammad SAW mengumumkan kepada kaum muslimin keinginan baginda Rasulullah SAW untuk berangkat pergi ke Mekkah bagi melaksanakan satu ibadah iaitu menunaikan ibadah umrah. 

Hasil pengumuman tersebut yang diberitahu itu telah mendapat sambutan yang sangat baik oleh sekitar 1 400 orang sahabat daripada kaum Muhajirin dan Ansar pada masa itu. Dalam perjalanan ke Makkah, Rasulullah SAW telah disekat oleh kafir Quraisy dan dihalang daripada memasuki Makkah. Berlaku beberapa perundingan dan ia membawa kepada perjanjian damai yang dinamakan “Perjanjian Hudaibiyah”. Dalam perjanjian itu, Rasulullah SAW dibenarkan memasuki Makkah dan mengerjakan umrah hanya pada tahun hadapan serta tahun seterusnya dan gencatan senjata selama sepuluh tahun di antara Makkah dan Madinah. 

     3. Bai’atur Ridwan

Peristiwa ini berlaku sebelum terjadinya Perjanjian Hudaibiyah, Rasulullah SAW telah mengutus Usman RA ke Makkah untuk membahas masalah mengapa rombongan Rasulullah SAW dihalang daripada memasuki Makkah untuk mengerjakan umrah. Setelah sampai di sana, Usman bin Affan RA ditahan selama beberapa waktu oleh orang Quraisy. Kemudian sampai berita kepada Nabi Muhammad SAW bahawa Usman bin Affan RA telah mati dibunuh oleh orang Quraisy. Maka Nabi Muhammad SAW dengan lantangnya menyatakan tekadnya : “Kami tidak akan tinggal diam, hingga kami berhasil menumpas kaum Quraisy”. 

Kemudian Rasulullah SAW mengajak berbai’at. Maka terjadilah Bai’atur Ridhwan di bawah sebatang pohon di tempat tersebut. Bai’at yang dimaksudkan ialah satu perjanjian yang berlaku antara Nabi Muhammad SAW bersama para-para sahabat yang ada ketika itu untuk bersatu padu dan bekerjasama menentang orang-orang kafir Quraisy.  Para sahabat berbai’at kepada Nabi Muhammad SAW untuk tidak takut dan lari meninggalkan medan perang sebagai tanda membalas dendam di atas kematian yang menimpa sahabat baginda Rasulullah SAW. Sementara itu Rasulullah SAW menepukkan tangannya yang satu ke tangan yang lain seraya berkata : “Pembai’atan ini untuk Usman bin Affan”.  

     4. Berlakunya Haji Wida’

Pada tanggal 25 Zulkaedah tahun ke 10 Hijrah, Rasulullah SAW meninggalkan Kota Madinah untuk menuju ke Kota Makkah bagi menunaikan Haji Wida’ (Haji Penghabisan), baginda disertai seramai 10,000 kaum muslimin.  Haji tersebut adalah haji pertama Rasulullah SAW dan yang terakhir bagi baginda. Rasulullah SAW hanya mengerjakan sekali sahaja ibadah haji dan empat kali ibadah umrah sepanjang umurnya mengikut catatan sejarah. 

     5. Kematian Syeikhul Islam, Ibnu Taimiyah

Nama lengkap Ibnu Taimiyah ialah Taqiyuddin Abdul Abbas Ahmad bin Abdul Salam bin Abdullah bin Muhammad bin Taimiyah Al-Harrani Al-Hambali. Beliau dilahirkan pada hari Isnin, 10 Rabiulawal 66l Hijrah bersamaan 22 Januari 1263 Masihi di Harran. Beliau adalah seorang yang amat berjasa dalam melaksanakan dasar “pembersihan” dalam Islam.  Apabila umat Islam sudah mula menyimpang dan mencampur adukkan unsur-unsur bid’ah dan khurafat dalam ajaran Islam pada zamannya maka beliau tampil berusaha mengembalikan mereka ke landasan Islam yang sebenarnya. Beliau juga meninggalkan ratusan buah kitab karangannya yang menjadi rujukan sehingga sekarang.

Karangan terbesarnya ialah Fatawa Ibnu Taimiyyah yang menjadi rujukan ahli fiqh dan hukum sehingga ke hari ini. Beliau meninggal dunia hari Isnin, 20 Zulkaedah 728 Hijrah. (28 September 1328 Masihi), dalam usia 67 tahun, setelah sakit dalam penjara lebih dari 20 hari.  Beliau menghembuskan nafas yang terakhir di atas tikar solatnya, sedang dalam keadaan membaca Al-Quran.

Related posts

Memburu Malam Lailatulqadar

admin

Suami Mati Dalam Idah

admin

Bersegera Dengan Amal Soleh

admin

Leave a Comment