COVER STORY

Julia Farhana Marin Bercakap Tentang Cinta dan Perkahwinan, Media Sosial dan ‘Me Time’nya

“A happy marriage is two individuals who are personally fulfilled, happy and secure in every way (mentally and emotionally) that come together to share their happiness through love, compassion, understanding, respect and humour.” Julia Farhana Marin.

Tell us more about you, education, family background, hobbies and more.

Julia Farhana kacukan Itali (papa) dan Sabah (mama). Dilahirkan di Sabah tetapi dibesarkan di Australia (New South Wales) serta Kuala Lumpur. Saya fasih dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan juga Mandarin. Julia sekarang masih belajar, Alhamdulillah sudah di akhir tahun dalam pembelajaran Bachelors Degree in Psychology with Honours. (6 years!) Finally nak masuk industri training soon – full time. Ramai menyangka Julia studied part time for six years. It’s actually full time tetapi banyak kelonggaran. Antaranya tidak perlu pergi kelas secara fizikal. Sebab itu di set penggambaran Julia selalu ‘lesap’ sebab duduk dalam kereta untuk masuk kelas online. Ramai ingat saya sombong. Sebenarnya tengah attend class atau buat assignment) di OUM (Open University Malaysia.) Selepas bachelors degree Julia akan sambung Masters serta PHD In Clinical Psychology, non-stop, InshaAllah, unless I get pregnant! Both husband and I are not planning to get pregnant anytime soon. We want to take our time. Saya nak enjoy jadi isteri kepada suami for a few years sebelum menjadi seorang ibu.

Kemudian mungkin Julia akan take a break sekejap tetapi akan tetap sambung sampai habis InshaAllah. Parents Julia sangat pentingkan pembelajaran, sebelum Julia mula berlakon mereka memang sangat strict dan tak support idea Julia nak cuba berlakon. Dalam keluarga memang tidak ada langsung yang menceburi bidang seni. Kebanyakan kerja corporate, marketing, law, engineering dan sebagainya. Arwah papa was an engineer. Tetapi Julia janji tidak akan abaikan pembelajaran, kerana itu mama bagi restu. Jadi, Julia masih ada janji yang perlu ditunaikan. Despite perjanjian tersebut, honestly Ju memang seorang yang suka study. Ju suka research, Ju suka membaca, selain minat dan suka buat assignment jadi bukanlah satu beban bagi Ju sebenarnya. I truly enjoy studying. 

In case you are wondering, my superpower is time management! Saya pernah menjadi assistant director on the set of ‘Jangan Pernah Lupakan Aku’, video muzik Awi Rafael dan yes I sing too. In the future if I ever do another single – not a ballad for sure! That was a mistake. Haha. I wrote the script, directed, sang the song, and organized as well as executed the shooting for the entire music video with a crew of almost 25 pax and six artists. So, time management is definitely my thing. I do my assignments on set in between scenes, I read my scripts a day before so I am mentally prepared for the scene and study early in the mornings to ensure I am not behind with classes. 

Julia suka membaca dan boleh spent a whole day in a bookstore all by myself. Pernah ditemani suami, tetapi dia tak sangka yang Julia nak duduk selama lima jam. My favorite bookstore daripada dulu is Kinokuniya. Sekarang I also like Tsutaya Bukit Jalil. Dua tempat ini sahaja. Sebab ada kafe yang selesa untuk kita duduk dan browse sebelum memilih nak beli yang mana. 

Hobbies: golfing, scuba diving, hiking, exploring nature, sitting at a bookstore alone for hours. Semua aktiviti yang suami Ju tak minat, haha. Suami Ju membaca every single morning to ensure he is up to date in the medical field. He reads in his office, nowhere else. Dia sangat pentingkan work life balance.

Saya mendapat tahu anda baru sahaja mendirikan rumahtangga. Ceritakan sedikit mengenai dia dan bagaimana kisah cinta bermula dan sehingga anda percaya he is the one that you want to spent your life with?

Honestly, Ju tak pernah terfikir nak kahwin. In the past ada beberapa kali Ju hampir kahwin tetapi tak jadi sebab tak pernah rasa ‘ready’ dan Ju sering tanya kawan-kawan yang sudah mendirikan rumahtangga apa perasaan ‘ready’? They always said the same thing – YOU WILL KNOW. Bila mama kenalkan dengan Dr. Che Hafiz, Ju tak terfikir pun akan kahwin. At that time Ju sangat comfortable dengan life yang sedia ada; lifestyle, friends, career, studies dan tak terlintas nak settle down. Dr. Che Hafiz slowly ajak Julia keluar, he really took his time, dia cool and steady. Kita berkenalan dan dia benar-benar menjadi dirinya sendiri. Dia bagi Julia banyak ruang dan tidak pernah memaksa. Itu membuatkan Julia sangat selesa dengan dia. Julia mengenalinya from the start sebagai seorang yang tidak pernah bercakap buruk tentang orang lain. Not once. 

Seorang yang mempunyai wawasan dalam hidup. Dia tidak pernah berkata buruk tentang sesiapa mahu pun berkongsi cerita yang akan membuka aib sesiapa – I take this seriously because it shows character. I mean it, not a single person. Bagi saya, orang yang selalu nampak keburukan orang lain dan bercerita tentang keburukan orang lain sangat shallow, pentingkan diri dan tak bertanggungjawab dalam memperbaiki diri sendiri. In the long-run that’s toxic. Lama kelamaan Ju dapati begitu banyak sifat baik yang ada pada dirinya dan dia tidak pernah takut untuk menunjukkan diri dia yang sebenar, dia tidak pernah menyembunyikan apa-apa. Lama kelamaan, sifat yang sangat cool dan steady dalam apa jua keadaan membuatkan Julia yakin untuk menjadi isteri dia. 

Selepas kami berkahwin dia tetap orang yang sama Julia kenali sebelum berkahwin. Of course it was not all rainbows and roses all the time! Setiap perkahwinan pasti diuji. Tipu kalau tidak diuji. Namun, Ju dan suami terus build better communication and better understanding for each other. Through our challenges we always come out better than before. Alhamdulillah. Malah suami lebih romantik selepas berkahwin sebab Ju demand untuk dia menjadi lebih romantic. Haha. Julia terlebih manja dan harus dimanjakan. Alhamdulillah. Romantik tak perlu beli apa apa, bawa hadiah or roses. A simple good morning and a kiss on the cheek and a message a day during lunch time at work is romantic to me. Picking me up after work as a surprise or surprise visit at work when he is available is the kind of romantic I look for. Taking out the trash while I’m cleaning is romantic to me. 

A happy marriage is… (perkahwinan yang bahagia ialah…)

A happy marriage is two individuals who are personally fulfilled, happy and secure in every way (mentally and emotionally) that come together to share their happiness through love, compassion, understanding, respect and humor (kena ada humor!)

Kita tak boleh expect pasangan kita untuk bahagiakan kita. I never believed in that. Kita sendiri, sebagai seorang individu harus ada keyakinan, kebahagiaan, financial security, emotional intelligence tersendiri untuk bahagia bersama pasangan. Kita hanya mampu support dan bukan tampung 100% expectation pasangan kita. 

Take responsibility for your own emotions, your life, your finances, your needs. Apa yang pasangan bagi itu bonus. Excluding tanggungjawab of course. Yang wajib tetap wajib. 

Marriage is a lifelong commitment where two individuals come together as one with an expectation to grow together. Communicating these expectations in growing together includes becoming a better person individually in every aspect to serve better as a partner, both husband and wife. To be better parents together. To build a life together. To build financial stability together and to secure a comfortable future together. It takes an understanding from both individuals to enter a marriage that is respected and protected. These experiences of getting there is what makes it a splendid experience. 

Love to me requires so much more than an emotion or feeling. I believe love was chosen for us and that’s why I couldn’t just pick anyone to marry. It’s beyond a feeling, it’s a sense of knowing. Love requires certain sacrifices, communication, responsibility and respect. It is not merely an emotion we want to satisfy. It takes a lot of strength and responsibility to uphold love. 

Sebagai artis… apa yang anda rasa paling menyeronokkan tentang dunia seni ini? 

Truthfully, Julia tak pernah terfikir tentang ‘dunia artis.’ I’ve had the privilege to experience various industries sebelum menjadi seorang pelakon. Julia selesa walau di mana pun Julia berada. Dunia artis memberi peluang kepada Ju untuk luaskan lagi exploration Ju dalam pelbagai industri sebab apabila we are known publicly  orang nak berkawan untuk kenal dunia kita. Orang nak bekerjasama untuk dapatkan access kepada followers kita. In short, dunia artis to me adalah dunia yang meletakkan kita di suatu spotlight and it’s up to the individual on how they would like to utilise that spotlight. Kalau nak cari sesuatu yang best dalam dunia artis, Ju rasa honestly is the exploring and experiencing different responsibilities you can carry if you want to. 

What’s the biggest learning experience you’ve had?

Wow. This question really hit a spot in my heart. For so many reasons. Antaranya, tahun 2023 merupakan ‘the biggest learning and growth in my life and that is to understand that my plan is  nothing compared to my creator’s plan. Tahun ini merupakan tahun yang sangat mencabar bagi Julia. Mencabar in a blessed way. Tahun 2023 adalah tahun yang Julia re-discover Julia Farhana Marin. Tahun yang Julia paling selesa menjadi diri sendiri. Tahun 2023 serta semua pengalaman yang sangat personal bagi Ju. Ia merupakan pengalaman yang ‘transform’ Julia Farhana Marin dan menjadikan seorang yang sangat redha, sangat tenang dan yakin dengan tujuan hidup. Julia tak boleh nak berkongsi secara berlebihan experience tersebut yang terlalu personal, namun, apa yang saya boleh katakan adalah setiap orang pasti ada pengalaman yang akan completely destroy everything they know of themselves to transform into something better.

Your favorite  time of the day?

Mengenai my favorite time of the day it would be after maghrib. I normally spend time alone. Both me and my husband believe in ‘me-time’. Suami akan pergi gym dengan kawan atau other me-time activities. I personally suka duduk seorang diri, reflect on the day, journal, and just be alone. Sometimes, Julia nak rasa extra sikit Ju akan ada bath time yang sangat lama – scrub scalp dan badan, shower oil kemudian losyen dan hair care pula dan seterusnya skin care. Dekat dua jam baru siap. Seminggu sekali atau dua kali Julia memang akan selit me-time yang lama.  

Apa yang peminat/netizen tidak tahu mengenai anda dan anda mahu memberitahu mereka?

Kehidupan Julia di media sosial hanyalah 10% daripada kehidupan sebenar Julia. Semuanya kebanyakan berkaitan dengan kerja. Tujuan Julia ada media sosial memang khusus untuk pekerjaan sebagai seorang pelakon. Saya harap peminat dan followers tahu bahawa kehidupan kami sama sahaja. We struggle the same, we have challenges to get through, we have bad days and good days. Julia pun manusia biasa yang tak pernah terlalu mengambil serius kehidupan yang ditonjolkan di media sosial.

Soalan yang pernah ditanya oleh wartawan dan anda paling benci menjawabnya. Mengapa?

Setakat ini Alhamdulillah, Julia tak pernah lagi rasa benci terhadap soalan yang diberikan sepanjang bergelar artis. I am very comfortable dengan the media sebab Julia rasa soalan yang ditujukan adalah based on their platform yang memang mempunyai bilangan followers majoriti yang ingin tahu topik sebegitu. Julia tak rasa semua platform perlu menonjolkan ’intelligence’ dan sebagai seorang artis atau ‘value’ Julia sebagai seorang artis. Julia rasa itu merupakan tanggungjawab sendiri dari segi pembawaan diri, platform saya sendiri dan sebagainya. Julia dah lama belajar dan terima bahawa dunia artis ini memang lumrah orang nak tahu cerita berkenaan personal life kita, pasangan kita. They want to feel related to us. Macam mana nak relate dengan hard work Julia sebagai seorang pelakon misalnya? Mereka tak boleh relate. Maybe just curious but not related to their experience. Of course, kalau dapat peluang untuk ditemu ramah sebegini, di mana saya boleh do a little deep thinking really excites me but overall kalau dapat soalan laymen atau bosan, Ju layankan sahaja. Sebab saya tahu, its for the fans. To them, it’s not boring, it’s their way of bonding with us. 

Kembali kepada dunia lakonan, antara watak dalam filem yang pernah anda sertai yang mana satu yang paling anda senangi dan mengapa?

Banyak!! Syukur Alhamdullilah, walaupun Julia belum lagi sampai tahap success, fame dan acknowledgement yang Julia inginkan tetapi saya sangat sangat blessed dengan pelbagai opportunity that I am so proud of. Antaranya;

– Salon (Viu) First action as lead actress. 

– Coast Guard Film – First lead actress in a film that was nominated in Italy Film Festival. 

Single Terlalu Lama, lead untuk TV drama yang pertama di Malaysia dipilih untuk ditayangkan di Disney+Hotstar. 

– Love In Lockdown. Kali pertama saya kena berlatih untuk menari! Badan saya ‘kayu jati’ sejak azali so it was a proud moment.

– Lifeline, lead actress role yang saya berjaya merangkul Best Actress in a leading role untuk Hak-is Film Festival di Russia : I competed amongst 6000 actresses worldwide. Made it to top 5 and won. 

– Persepsi, as one of the lead actress, my first roller coaster emotional character yang banyak membentuk saya sebagai seorang pelakon.

– Dorm Melati – My first big break! Tak akan lupa sampai bila bila. I loved working with kak Eyra Rahman and I am always waiting for the next opportunity to work with her again. She taught me emotional intelligence in acting – she didn’t name the teaching, I did. I really learned how to play with my emotions and how easy it was if it came from the heart. To access your heart requires a lot of focus and sincerity.

At the end of the day, apa yang saya capai as an actress jauh lebih bermakna buat diri compared to the fame I didn’t achieve – the perception of fame to others. Six years were all good growth years that I wouldn’t replace with anything else. Saya yakin, bila sampai masanya dan ada rezeki pasti akan jadi secara semula jadi. No pressure. 

What is beauty? Do you think you have the same concept of beauty as your friends?

My concept of beauty is most definitely different from a lot of people. Beauty bagi saya adalah sesuatu yang sangat personal dan agak sukar untuk kita generalize. Saya pernah experience seorang individu approach saya dan have a conversation dengan saya selama 30 minit and when my friend walked in exclaimed, “You are so hot!” Tetapi saya tak ambil hati langsung sebab saya tahu definisi beauty dia sebegitu. Memang sangat cliche untuk kita katakan ‘everyone is beautiful in their own way’ tetapi itulah hakikatnya dan apabila kita boleh grasp the true meaning behind that statement, you see beauty in a different light. On top of that you don’t get offended at all when someone doesn’t see your beauty. 

Beauty bagi saya adalah a combination of good character, mental intelligence, emotional intelligence, qualities dan tidak terhad kepada fizikal semata. Saya pernah bertanya tentang beauty to my friends dan minta mereka tunjuk contoh seorang wanita yang mereka anggap cantik and I realize, it really is your own definition. Sebab saya tak boleh relate langsung dengan their concept of beauty. Apa yang kita lihat cantik, automatically adalah kecantikan yang kita inginkan untuk diri kita. Not everyone wants the same things in life. 

Do you feel pressure from the media to look a certain way?

In the past, yes, always! Today, saya selesa dengan who I am and how I present myself. Kadang kadang of course saya akan rasa macam terlalu kena berhati-hati with what I say tetapi it has come to a point di mana saya rasa whatever I say will always and can be used against me for ‘relevance’ or entertainment purposes. Kepada rakan media yang tak pernah menggunakan saya untuk ‘sensationalise’ news and say it as I did, saya sentiasa bersyukur. Lumrah menjadi public figure in today’s day and age. Hari ini – we are defined by social media. The majority’s vote. I know for a fact it is not my job to be perfect and I surely cannot be fake, I don’t have it in me to be fake for votes. It’s in these interviews that people can really get to know the real me – beyond the photos, videos, reviews, movies, this is the raw Julia Farhana. The real Julia Farhana. 

Do you think social media creates a standard for women’s body or beauty, that is almost unattainable?

Yes, sadly. Namun begitu, today kita boleh lihat jauh lebih banyak ‘inclusivity’ di mana lebih ramai audience boleh relate. Sadly, terutamanya di negara Barat terdapat ramai selebriti yang memaparkan body image, beauty standards yang tidak boleh dicapai secara natural dan ramai audience yang tidak sedar bahawa kebanyakan body image atau beauty standard yang dipaparkan selalunya perlu melakukan ‘under the knife’ procedure untuk direalisasikan. Sebab itu, pentingnya education. We have to educate ourselves. Jangan expect celebrity, public figure or other medium to raise awareness. Every individual should be responsible in educating themselves, and with today’s technology everything is at the tip of our finger. Pentingnya untuk kita tahu apa yang natural dan apa yang bukan. Jangan kita jadikan media sosial sebagai platform untuk kita mencari ilham dalam body image and beauty standard yang kita idolakan. Teknologi hari ini menjadikan media sosial tempat untuk kita menggunakan artificial intelligence (AI), filter serta pelbagai aplikasi yang menjadikan beauty standard jauh daripada reality. It’s not wrong to enjoy these apps! As long as audience aware bahawa semuanya bukan realiti dan tidak harus dijadikan contoh atau idola.

Apa yang anda hendak katakan tentang peperangan di Palestin – dan bagaimana selebriti Malaysia dan dunia khasnya dapat membantu terutama ini juga adalah isu kemanusiaan? 

I see so many different initiatives taken by so many celebrities. They are raising conversations everywhere they go. Truthfully, I am still learning. From my experience, saya menjadi lebih peka dan ingin tahu serta mengambil initiative untuk mencari jawapan tentang isu Palestin setelah ianya tular melalui media sosial. Sebagai seorang public figure, saya memang tidak loud on social media or in public berkaitan apa sahaja isu semasa di dalam atau luar negara kerana saya tak suka dengan provokasi. Approach saya berbeza. Kalau saya nak educate, saya buat secara halus dan dengan cara saya tersendiri. Saya spark conversation tersebut dengan orang sekeliling, educate mereka dengan informasi yang saya tahu dan sama sama belajar tentang isu semasa dunia. At the end of the day, saya percaya setiap individu sama ada public figure ataupun tidak pasti akan mengambil initiative tersendiri untuk overcome isu dunia semasa yang juga menjadi isu setiap individu. We are talking about humanity. With all the sources and videos we watch, I am sure each and every one of us is affected in so many ways. As much as we want to spark change, we are so limited in terms of resources but we do what we can through social media and through conversations with everyone we know. We don’t stop after one post, and we are not limited to being outspoken or loud. You just need to care, and when the time comes for an individual to step forward and take action, we follow in the right direction. Every single effort counts

2023 is almost coming to an end… kenangan yang paling indah sepanjang tahun ini, dan harapan anda untuk 2024?

As I said earlier, 2023 was challenging for me but a blessing in so many ways and I wouldn’t have done anything differently. Truly, my Creator is the best of all planners and I have nothing but gratitude for 2023. On my birthday month (5th December.) This interview is definitely one of my 2023 highlights because every year on my birthday I do a full year reflection of how I was as a person, my achievements, career advancement, marriage reflection, and so much more but this interview asked questions I don’t typically ask myself so it is definitely an interview I will remember for a long time. For 2024, I see myself stepping into a new version of me who is unshaken. I hope to see a career growth spike for sure! I’ve been extremely comfortable playing wifey for a year and forever InshaAllah but I am ready to go back as an actress with my husband’s blessings. 

Terdapat saintis malah ulama juga yang meramalkan 2024 will not be a very good year. What is your thought on this and do you have a plan for a better year and a better future? 

I remember growing up surrounded by ‘ramalan.’ It never really bothered me but I always wondered why or what if? Truth is, I am a lot more comfortable living in the now. Apa sahaja yang terjadi, saya percaya dengan His plan, qada dan qadar. Of course, despite that statement saya sentiasa ada plan dan my plan is to always contribute in being a better version of myself mentally, emotionally, physically and financially agar datang la apa jua InshaAllah saya bersedia untuk hadapi. 

I can only focus on what is within my control. Jika 2024 diramalkan untuk menjadi ‘not so good year’ perhaps ‘not so good economically’ which will give us a lot of time to save creatively; cook at home, spend time with family at home dan sebagainya. Kalau 2024 diramalkan untuk kami lockdown lagi, then it’s in a way becoming a tenure of rest and reset! There is always room for a better perspective. 

Penghargaan

Solekan : Julia Farhana
Pakaian : Tangoo
Jam tangan : Ernest Borel
Lokasi : MMarini Caffè + MariGin
Arahan fotografi : Jimmy Ong
Photo Syarief Nurlette

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button