Uncategorized

Masih Selesa Dipakai, Walhal Kanta Lekap Sudah Tamat Tempoh?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kanta lekap biasanya digunakan apabila mengalami masalah penglihatan, tetapi tidak mahu menggunakan kaca mata.

Atas beberapa alasan, antaranya rasa tidak selesa membuatkan diri mengelak daripada memakai kaca mata. Ya, lebih mudah menggunakan kanta lekap dengan syarat anda tahu tempoh penggunaan yang selamat.

Berapa lama penggunaan kanta lekap sebelum tamat tempoh?

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat mengklasifikasikan kanta lekap sebagai alat perubatan kerana secara tidak langsung, penggunaannya berkait rapat dengan kesihatan tubuh terutamanya mata.

Itulah sebabnya, ada peraturan tertentu yang perlu anda perhati sebelum menggunakannya seperti waktu memakainya, tarikh tamat tempoh dan jenis yang sesuai.

Vivian Shibayama, O.D., seorang optometris di UCLA Health Amerika Syarikat, menjelaskan bahawa had tamat tempoh kanta lekap bergantung kepada jenisnya. Terdapat jenis kanta lekap dengan tekstur yang sangat lembut, halus dan fleksibel tetapi hanya boleh diguna sekali sahaja. Sebaliknya ada lensa jenis lain yang boleh diguna sehingga beberapa bulan.

Kebanyakan pengguna akan memilih kanta lekap dengan tempoh penggunaan yang lama kerana lebih murah dan tahan lama.

Sebenarnya, ada juga yang masih menggunakan kanta lekap yang sama walau sudah tamat tempoh penggunaan seperti tarikh yang disyorkan di bungkusan produk, sama ada kerana kelalaian atau sememangnya sengaja kerana masih rasa elok ketika memakainya

Seperti yang ditulis dalam laman web Detik Health oleh Dr. Tri Rahayu, SpM, FIACLE, Pakar Mata dan Pengerusi Perkhidmatan Lensa Hubungan di Pusat Mata Jakarta, jangan sampai mengorbankan kesihatan mata hanya kerana ingin menjimatkan wang membeli kanta lekap.

Menurut Dr. Tri, walaupun masih dalam keadaan yang baik, namun jika telah tamat tempoh ia sudah tidak boleh digunakan. Maksudnya, jika tempoh penggunaan adalah satu hingga tiga bulan selepas dibuka, anda perlu membuangnya jika telah melepasi tarikh itu. Ini kerana melepasi had tamat tempoh bermaksud lebih banyak kotoran yang terkumpul dalam kanta lekap yang boleh membahayakan kesihatan mata.

Selain itu, anda perlu perhati jika ada sesuatu yang pelik ketika menggunakan kanta lekap seperti mata sakit, penglihatan kabur dan tanda lain yang membuatkan rasa tidak selesa kerana ini juga bermaksud anda perlu menukar kepada kanta lekap yang baru walaupun tarikh tamat tempoh masih belum habis.

Mengapa perlu menggantikan kanta lekap secara tetap?

Keselesaan adalah satu perkara yang harus diutamakan apabila menggunakannya. Walau apa saja jenis yang anda pilih, jika digunakan terlalu lama hingga melebihi tarikh pasti menyebabkan timbul kesan sampingan.

Berikut adalah beberapa hal yang mungkin terjadi jika pakai kanta sentuh yang telah tamat tempoh:

Mata kering dan iritasi

Menggunakan kanta lekap yang telah tamat tempoh boleh menyebabkan kornea (lapisan pelindung mata paling luar) kehilangan pelincir semulajadi dalam bentuk air mata yang membuatkan mata menjadi kering.

Tidak seperti bahagian badan yang lain, kornea tidak mempunyai saluran darah sendiri. Semua “pengambilan” diperolehi daripada air mata.

Akibatnya, mata anda alami rasa menyakitkan, gatal dan kemerahan. Jika anda sedia alami masalah mata kering, keadaan ini akan menjadi lebih teruk.

Penglihatan kabur

Kanta lekap yang lama dipakai dan tidak pernah diganti menyebabkan lebih banyak deposit mikroorganisma, habuk dan kotoran lain terkumpul di dalamnya kerana masih ada kotoran yang tidak dapat dilihat dan sukar dibuang walau kanta lekap sudah dibersihkan dengan pencuci khas.

Kanta lekap yang kotor sebenarnya boleh membuatkan pandangan kabur dan sukar fokus.

Jangkitan mata

Struktur kanta yang telah tamat tempoh tentunya berbeza berbanding yang baru. Keadaan ini akan memudahkan bakteria menular masuk dan bersarang di dalamnya, ditambah dengan peningkatan jumlah kotoran di dalamnya. Semua perkara ini boleh membawa kepada hadirnya pelbagai jangkitan mata seperti keratitis acanthamoeba dan jangkitan kornea.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button