COVER STORY

Julia Jamal & Lynn Alias

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

[vc_column][vc_column_text]Mengenali Julia tidak lama tetapi kami ada ‘chemistry’ yang membuat kami dapat duduk lama berbual. Daripada kisah fesyen, perbualan menjadi lebih menarik apabila dia bercerita tentang perniagaan E commerce Halal & Co yang diusaha bersama teman bernama Lynn. Lantas Lynn juga diperkenalkan kepada saya. Kami menjadi kawan dalam sekerlip mata dan jujur saya katakan dalam bisnes, saya belajar banyak daripada mereka. Tentang kehidupan, ya saya perlu memberitahu pengalaman hidup mereka penuh warna warni dan saya suka mendengarnya. Betullah kata perpatah, banyak berjalan luas pandangan. Bertukar pula kepada topik agama, saya tahu mereka juga punya ilmu mendalam.

Saya tidak mahu bercerita kosong, lantaran memujuk untuk dijadikan hiasan majalahwm.com kerana dapat berkongsi kisah hidup mereka bersama teman-teman yang lain.

Merasakan dia seorang yang romantik saya membuka bicara bertanya hal-hal berkisar cinta. Tentang apa yang dia paling cinta pada dirinya. Jawapan Julia, “Saya tidak pernah terfikir untuk bertanya apa yang saya sayangi tentang diri saya sendiri. Soalan ini menduga juga, jujur saya katakan saya berterima kasih bahawa saya telah belajar untuk benar-benar menerima diri saya, hidup saya … dengan segala kekurangan, mahupun kelebihan saya. Dan untuk akhirnya memaafkan diri sendiri.

    “Ibu orang yang banyak mempengaruhi diri saya ini,  truly. Dialah yang mengajar saya menjadi siapa saya hari ini. Saya belajar bertanggung jawab, saya belajar menjadi orang paling sabar dan belajar menyayangi orang lain daripada ibu.”

   Tentang kisah cinta anda dan suami? Ha ha…I’m not sure if I should actually reveal how I met my love one here. But hey, yes, I have been in love many times. With my nieces and nephew when each of them was born, I will always remember that first time I was introduced to them, it is like nothing in this entire world; their perfect little fingers, their sweet smells, their cheeky little smiles …as if they already know everything. Just when you think it is impossible you fall even deeper in love. Can that be possible with a man? I’m still discovering and enjoying each step of the discovery with my present love.

Kami banyak persamaan, sambung Julia, tapi kalau diminta tiga sahaja; In the age of ebooks, we both love books, and Art. We are open to learning, love learning and discovering new things from other people … and we’re both foodie! Tunggu, itu lebih daripada tiga perkara … bertuah saya! Haha…[/vc_column_text][thb_gap height=”20″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image animation=”animation top-to-bottom” alignment=”center” lightbox=”true” image=”7489″ img_size=”large”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image animation=”animation top-to-bottom” alignment=”center” lightbox=”true” image=”7490″ img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][thb_gap height=”20″][vc_column_text]Saya menyoal lagi, You’re hot yet intelligence, pastinya ramai ingin mengenali Julia. Bagaimana Julia pastikan bahawa Julia memang bukan wanita sembarangan, yang anda woman of substance, yang anda ini hot dan intelligence?  

“Thank you for the compliments. One can never be too sure about people.  Tetapi saya sentiasa berusaha sedaya upaya untuk melihat yang baik dalam diri seseorang, walaupun orang lain mungkin memberi amaran kepada saya sebaliknya.

Julia punya ramai teman? I know a lot of people, but mostly acquaintances. I have very few friends but I really don’t mind.”  “Adakah sukar menjadikan Julia kawan karib kerana anda pemilih orangnya?” “Betul, saya seorang pemilih, nothing wrong with that, no? Saya memilih tetapi ia bergantung kepada orang lain (juga) saya secara umumnya patient and accommodating.

“Sejauh mana persahabatan yang Julia dambarkan? Setakat keluar makan, melancong atau dia yang mahu anda luahkan hati dan perasaan terutama di waktu gusar atau sedih dan kecewa?”

With friendship and relationships in all its forms, I do believe in the saying, “People come into your life for a season…a reason, or a lifetime. Apabila anda mengetahui yang mana dan yang mana satu sebab-sebabnya, anda akan tahu apa yang perlu dilakukan untuk setiap orang. Apabila seseorang berada dalam hidup anda for a REASON ia biasanya memenuhi keperluan yang telah anda nyatakan. Mereka datang untuk membantu anda melalui kesukaran, untuk memberi bimbingan dan sokong, untuk membantu anda secara fizikal, emosi, atau rohaniah. Mereka mungkin kelihatan seperti rahmat (a godsend), some people are!  

When people come into your life for a SEASON…They are there for the reason you need them to be. Because your turn has come to share, grow, or learn. They bring you an experience of peace, or make you laugh, even cry…They may teach you something you have never done or even know of yourself before. They usually give you an unbelievable amount of joy, even pain. But…, only for a season. Because sometimes without any wrongdoing on your part, or at an inconvenient time, this person will say or do something to bring the relationship to an end. Sometimes they die, sometimes they walk away and sometimes they act up and force you to take a stand. What we must realize is that our need has been met, our desire fulfilled, their work is done. The prayer you sent up has been answered. And now it is time to move on.

When someone is in your life for “ a Season”  … (*be it in a relationship, in work, or in general) Mereka datang dan berada dalam hidup sebab mungkin anda memerlukannya. Kerana giliran anda telah datang untuk berkongsi, berkembang, atau belajar. Mereka membawa anda pengalaman damai, atau anda ketawa, bahkan menangis. Mereka mungkin mengajar anda sesuatu yang anda tidak pernah lakukan atau bahkan mengenali diri anda sebelum ini. Mereka biasanya memberikan anda kegembiraan yang luar biasa, both happiness and even pain. Tetapi …, hanya untuk satu musim… ya semusim sahaja.

Kerana selalunya, dengan tidak disangkakan tanpa melakukan apa-apa yang salah di pihak anda, atau pada masa yang tidak menyenangkan, orang ini akan berkata atau melakukan sesuatu untuk mengakhirkan hubungan itu.

Sometimes they leave us because death found them. Kadang-kadang mereka pergi tanpa alasan, kadang-kadang mereka bertindak dan memaksa kita untuk berdiri dan membuat keputusan. Apa yang harus kita sedari ialah keperluan kita telah dipenuhi, keinginan kita dipenuhi, pekerjaan mereka selesai. Doa yang kamu hantar telah dijawab. Dan kini sudah tiba masanya untuk diteruskan. What we must realize is that our need has been met, our desire fulfilled, their work is done. The prayer you sent up has been answered. And now it is time to move on

Apa yang telah saya pelajari dan senangi daripada sebuah persahabatan yang tulus dan setia ialah, lifetime relationships in all its forms: takes effort and understanding. Kerana ia mengajar anda pelajaran seumur hidup; perkara-perkara yang perlu anda bina untuk memiliki asas emosi yang kukuh. Our role is to recognise the lessons, and put what we’ve learned to use in all other aspects of the relationship and areas of life.

Dikatakan bahawa cinta itu buta tetapi I prefer to say that in all its forms, Love ‘truly sees everything dan kerana apabila anda benar-benar melihat dan memahami, secara semula jadi, tertanamlah ketulusan dan kesetiaan. [/vc_column_text][thb_gap height=”20″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image animation=”animation top-to-bottom” alignment=”center” lightbox=”true” image=”7487″ img_size=”large”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image animation=”animation top-to-bottom” alignment=”center” lightbox=”true” image=”7486″ img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][thb_gap height=”20″][vc_column_text]Cerita Julia,

“I met Lynn when I was just starting Asia Luxe Living, and going through my start-up challenges and during the ideation stage of Halal & Co, we found that both businesses are targeting similar, if not the same audience and have the same aspirations. So it made sense to joint efforts.”

Dan yang kami harapkan daripada perniagaan ini ialah untuk menyediakan eCommerce platform bagi pengeluar juga penyedia tulen dan pengguna yang arif. Juga untuk membantu rakan-rakan usahawan dalam pembuatan dan perniagaan saiz kecil dan sederhana seperti ini.

Insha Allah kata Julia, dengan sokongan like-minded individuals, mereka boleh maju dan berkembang bersama dan akan mencapai tahap platform eCommerce bertaraf antarabangsa. Dan andai kata pelaburan tidak begitu memberangsangkan kerana kami seorang usahawan, kami tidak boleh berputus asa. Kami mesti berani dan terus belajar daripada setiap kesilapan dan kemunduran serta menggunakannya sebagai pengajaran untuk membawa lebih dekat kepada matlamat yang telah ditentukan.

It’s funny, 20 years ago I would likely to say, success is measured by how much wealth one had acquired through a business venture. But now, it’s not just about making money, it’s also about how can you contribute to your community or helping others through it.

Mengenai kualiti yang ‘woman of substance’ mesti ada ini jawapan Julia..

I can list a dozen things that I’ve learned from many women in my life but I think an important thing is for one to have compassion. Ya,  saya enjoy being a woman and running a business? Pernah terbayang menjadi suri rumah?” Bukan terbayang, memang pernah jadi pun…I thought I could try just quitting work to start a family and or focus on being a ”housewife” … I started having withdrawal after a month …hahaha. Sekarang, saya masih suri rumah, but part-time only.

Mengenali Lynn Alias

Lynn Alias, seorang yang agak ‘reserved’ pada pertemuan pertama dan saya ingatkan begitu seterusnya tetapi tidak juga. Dia kelakar  dan seronok mendengar ceritanya dengan anak-anak. Bertuah Lynn anak-anak pula cantik, persis model, tinggi lampai almaklumlah anak kacukan Mat Saleh dari Kanada.

Lynn, pada waktu sama banyak sekali menyimpan berapa kisah duka, seperti perginya si ibu tanpa meninggalkan pesan, tidak sakit dan tiba-tiba pergi meninggalkan dirinya yang belum puas untuk dibelai dan meminta nasihat. Satu petang selepas minum teh, dan mahu bersiap sedia untuk mengerjakan solat Margrib, ibunya menghempuskan nafas terakhir. Begitu mudah dia pergi, meninggal dalam senyum dan cantik, kata Lynn dia tidak akan dapat melupakan jasa mak dan kasih sayangnya yang tidak berbelah bagi. Dan petang saya bertemunya, anaknya baru keluar dari Hospital  kerana kemalangan. “Semua okay, walaupun  semua joint patah.”

Seperti Julia, saya suka membawa cerita cinta dan seterusnya soalan sama seperti Julia diaju pada Lynn.

Kata Lynn,  yang paling disenangi mengenai dirinya ialah ialah keberanian  dan ketabahannya, “yes my perseverance not to forget discipline. Arwah ibu banyak mempengaruhi hidup saya, dan kerana itu jugalah saya menjadi manusia paling penyabar, dan penyayang.” Julia pula tolong menambah.

In my 40’s I have experienced an encounter with the divine. As I have lost a son when I was only 21 years old with my first marriage. My son was only nine months old and passed away on my birthday.”

Senak perut saya mendengar jawapannya, terfikir bagaimana keadaannya sewaktu itu, kalau tidak kerana ketabahannya tentu dia pun tidak tahu apa akan jadi pada nasibnya sekarang.

Bertanya tentang cinta, I am in love with my family. My current hubby is a very straightforward guy, no frills. I don’t get showered with flowers or gifts but he makes sure my children are like his own, he takes care of them even though they are not his responsibility. To me, that’s good enough. No one is perfect. No man is perfect too. So we take what God give us as it comes. We have so much to give by just being kind and humble. And not to forget our love to our CREATOR. Kami, ( suami sekarang), banyak persamaan, kami cintakan kehidupan yang simple. We are not drawn to social life or going out to party with friends. Both of us are very private and we both love food.”

Lynn you’re hot yet intelligence, pastinya ramai ingin mengenali anda… bagaimana Lynn pastikan bahawa mereka betul… yang anda bukan wanita sembarangan and you’re woman of substance, you’re hot and  you’re intelligence?

    “To be honest with you, kita tak payah nak pukul canang siapa kita. Perjalanan hidup di dunia ni tersangat tandus, sama ada kita rasa kita pandai ataupun ‘hot’ kita masih tidak tercapai maqam untuk disayangi oleh Allah swt. Bagi saya, saya tidak perlu membuktikan kepada masyarakat, juga kawan-kawan sekililing siapa saya sebenarnya. Kerana saya hanyalah hamba Allah yang masih banyak kelemahan. Segala yang baik datang dariNYA.”

Cerita Lynn dia ramai kenalan tetapi sahabat yang akrab boleh dikira dengan satu. Namun katanya lagi, dia bukan seorang yang susah untuk berkawan. “Saya serahkan jodoh untuk berkawan kepada Allah. Kawan-kawan saya ada daripada pelbagai jenis. Ada yang bekerja simple sahaja seperti receptionist, ada yang berniaga kecil-kecilan, ada yang berjaya sebagai doktor, ada yang berkahwin dengan orang kaya, dan ada yang mereka sendiri adalah kerabat dan ada seorang Ustaz. Tetapi saya tidak rasa apa-apa perbezaannya. Semua sama saja. Yang penting hati kena baik, jujur, ikhlas berkawan dan merendah diri. Kebanyakan kawan saya adalah kaum lelaki. Saya lebih senang dengan mereka kerana kurang bergosip.”

Ditanya sejauh mana persahabatan yang didambarkan, setakat keluar makan, melancong atau dia yang mahu  diluahkan hati dan perasaan terutama di waktu gusar atau sedih dan kecewa, jawapan Lynn, “Saya jarang meluahkan perasaan kepada kawan-kawan kerana bagi saya mereka tidak boleh menyelesaikan masalah saya. Bagi saya semua orang ada masalah. Jadi saya tidak suka hendak bebankan masalah saya kepada orang lain.Saya kerap meluahkan dalam sujud saya dan doa. Saya bukan seorang yang mudah menceritakan apa yang terluka di hati,” katanya.

“Bagi saya menjadi seorang sahabat kena mempunyai sifat yang boleh dipercayai. Kita tidak boleh sekali sekala memburukkan orang yang kita kenal. Yang menjadikan banyak persahabatan porak peranda kerana ramai orang yang bermuka-muka dan tidak jujur serta tidak ikhlas.

“Saya dan Julia adalah rakan kongsi berniaga. Nama bisnes kami ialah HALAL & CO, ia dihasikan daripada  pemerhatian saya tentang kekurangan penglibatan kita Melayu Islam dalam penggunaan barangan halal terutamanya kosmetik, personal care dan kecantikan wanita. Kita lebih rasa gah dengan penggunaan jenama terkenal di Barat yang tidak Halal di mana kebanyakan alat solek tersebut menggunakan placenta binatang yang tidak halal. Sebab barangan kimia yang boleh merosakkan dan proses pembuatan yang tidak mematuhi syariah. Ia bukan bersifat halalan toyiban. Kita nak menjaga amal ibadat kita tetapi kita tidak menjaga apa yang kita letakkan di muka  kita.”

Kata Lynn konsep Halal ini mendapat memberi pencerahan dan pendedahan kepada minda wanita terutamanya tentang betapa mustahaknya menggunakan barangan Halal. Saya berharap agar “Halal & Co’ menjadi satu platform e Commerce yang terunggul di Malaysia dan di peringkat dunia juga.

Lima tahun dari sekarang saya melihat hidup saya masih seperti biasa. Saya tidak begitu hairan nak mengejar harta dunia. Sekarang saya bersiap sedia untuk lebih dekat pada Allah. Rezeki Allah swt yang bagi bukan manusia. Jadi kita tidak perlu rasa was was dengan perjalanan Allah. Ada sikit pun ok, ada banyak pun Alhamdullilah.

Andainya ia berjaya dengan izin Allah, saya sudah membuat perancangan untuk menyediakan satu ECO Resort di satu bidang tanah di Melaka, untuk mereka yang ingin lari daripada tekanan hidup di kota. Di situ juga saya ingin membuka satu sekolah Tahfiz yang lengkap dari struktur kurikulum dan saya ingin sadekahkan sekolah Tahfiz itu di bawah naungan nama Almahrum Nenek Moyang saya dan arwah ibu. Kerana mereka adalah wanita yang sangat gigih dalam hidup sewaktu hidup. Itu saja. Tiada cita-cita yang lebih daripada itu.”

Namun katanya semua bergantung kepada situasi. Jika Allah tidak izinkan dan sudah cuba sedaya upaya untuk menjayakan tetapi tiada rezeki, dia serahkan pada Allah. Kun Fayakun, katanya.

“Kejayaan adalah di hati. Ini apabila kita mendapat rasa kepuasan dan objektif yang ditetapkan dapat dicapai. Kerana rasmi manusia tidak akan puas. Saya mahu “Halal & Co’ berjaya kerana ia adalah salah satu bisnes saham akhirat jugak. Fardhu Kifayah.

A women with substance is someone who is humble and yet successful. Very loving towards her family and friends. Because some women with intelligence can be arrogance so that is still not successful to me. Success with Baraqah.

Kata Lynn dia suka apa yang dia lakukan sekarang, dan menjalankan perniagaan adalah salah satu yang dia senang melakukan. “I enjoy it tremendously. The amount of hard work always paid off. That’s why women should emulate Siti Khadijah our prophet  SAW BPUH’s wife who was very successful and yet very humble. Humility is a new wealth.”

“Sebenarnya saya tidak kisah kalau menjadi suri rumah tangga, juga jika suami saya  mampu untuk menanggung keluarga tanpa bantuan sumber kewangan yang lain. Bagi saya, menjadi suri rumah adalah satu kerjaya yang agung dan lagi mencabar daripada keluar bekerja. Saya suka mengemas rumah dan memasak. Memang seronok dan tidak payah fikir banyak, hanya di rumah, menjaga makan pakai suami. Apa salahnya kan?[/vc_column_text][thb_gap height=”20″][vc_column_text]Tulisan: Wirda Adnan.

Gambar Steve Ou

Mekap dan dandanan Nabil (012 6202068) menggunakan

MAC

Pakaian: Redzuan Bohari[/vc_column_text][thb_gap height=”40″][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button