AGAMA

10 Amalan Ahli Syurga

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Pertama:

Qiamullail, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin dekat dengan Allah SWT.

Kedua:

Tilawah  al-Quran sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata digunakan untuk membaca al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk apapun kita, bacalah walau beberapa potong ayat.

Ketiga:

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh dan isyak. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muazzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah, dan untuk Allah berikan kemenangan dan kejayaan kepada mereka.

Keempat:

Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, manfaat solat dhuha sangat dahsyat dalam mengundang rezeki.

Kelima:

Jaga sedekah setiap hari.Kalau boleh amalkan sedekah subuh kerana di sana malaikat sedang menanti untuk doakan orang yang bersedekah subuh. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah dengan berlipat ganda. Teman setia yang sedang menunggu kita di mahsyar nanti adalah sedekah.

Keenam:

Jaga wuduk terus menerus kerana Allah menyayangi hambaNya yang sentiasa berwuduk. Kata Imam Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwuduk sentiasa akan merasa dalam solat walau ia tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, iaitu ‘ampuni dosanya dan sayangilah dia, ya Allah.’

Ketujuh:

Amalkan istighfar setiap saat. Kerana dengan beristighfar Allah akan mengampuni dosa kita walaupun dosanya sebesar dunia ini. Hati yang penuh dengan dosa akan menyebabkan ia tidak dapat ditembusi nur hidayah Allah kerana ia sudah seperti disaluti najis dosa. Jadi basuhlah hati kita dengan beristighfar. Pasti nur hidayah Allah akan terus memancar masuk ke lubuk hati kita. Jadi apabila nur masuk maka banyaklah pertolongan yang akan memandu kita ke jalan syurga.

Kelapan:

Berjalan ke majlis ilmu dan sambil itu berzikir kerana di sana malaikat sedang menanti untuk mendoakan mereka yang berada dalam majlis ilmu dan berzikir dan mereka ini dianjikan jalan ke syurga.

Kesembilan:

Memberi makan kepada manusia atau binatang. Kerana Nabi Ibrahim Khalillullah tidak akan makan kecuali bersama tetamunya di sepanjang hidupnya

Kesepuluh:

Berikan salam kepada orang yang kita kenal atau pun kepada orang yang tidak kita kenal. Kerana dalam ucapan salam itu terkandung banyak rahsia yang tersimpan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button