AGAMA

Siapa Yang Berhak Mendapat Harta Peninggalan Suami?

Pembahagian harta pusaka dalam keluarga antara punca berlakunya perselisihan faham. Kekurangan ilmu tentang pembahagian harta menjadi penyebab utama berlakunya situasi tegang terutamanya jika suami meninggal dunia. Inilah masanya apabila si isteri perlu ‘bersaing’ dengan keluarga pihak suami kerana masing-masing akan menuntut harta pusaka yang ditinggalkan.

Terdapat satu perkongsian dari Majlis Agama Islam Selangor di mana terdapat informasi ringkas untuk para isteri tahu tentang pembahagian harta pusaka suami. Semoga dengan informasi yang diberikan ini dapat menggurangkan kekeliruan jika ada pembahagian harta pusaka dalam masa terdekat.

Apa yang isteri perlu tahu tentang pembahagian harta pusaka suami?

[thb_gap height=”40″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” lightbox=”true” image=”11873″]
[thb_gap height=”40″]
 1. Jika suami meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa membuat wasiat atau tanpa menghibahkan hartanya semasa hidup, maka semua harta-harta yang halal yang ditinggalkan adalah merupakan harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris-waris lain mengikut hukum faraid.
 2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan, ibu dan bapa, maka mereka juga adalah waris-waris yang berhak mewarisi harta pusaka arwah suami selain daripada isteri.
 3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan adik-beradik, maka waris yang berhak ke atas harta pusaka arwah suami adalah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik-beradik arwah suami tidak berhak.
[thb_gap height=”40″]
[thb_image full_width=”true” alignment=”center” lightbox=”true” image=”11874″]
[thb_gap height=”40″]
 1. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan adik beradik, maka semua itu adalah merupakan waris-waris yang layak mewarisi harta pusaka arwah suami.
 2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur lapan tahun dan anak lelaki berumur dua hari, maka adik-beradik arwah suami tidak berhak ke atas harta pusaka arwah suami walaupun anak lelaki tersebut baru berumur dua hari.
 3. Jika suami meninggal dunia dan dua hari sebelum itu telah menceraikan isterinya dengan perceraian secara talak satu, maka isteri tersebut masih lagi berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.
 4. Jika suami meninggal dunia sebaik sahaja selepas akad nikah dengan isterinya, isterinya tetap berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.

Walaupun nyatakan haram, tetap isteri berhak mewarisi harta

[thb_gap height=”40″]
[thb_image full_width=”true” alignment=”center” lightbox=”true” image=”11875″]
[thb_gap height=”40″]
 1. Jika suami sebelum meninggal dunia menyatakan mengharamkan harta-hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudiannya meninggal dunia, isteri tersebut tetap berhak mewarisi harta pusaka arwah suaminya.
 2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh arwah suami merupakan harta pusaka yang perlu dibahagikan kepada waris-waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.
 3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk membahagikan wang-wang tersebut kepada dirinya dan waris-waris lain yang berhak mengikut hukum faraid.
 4. Jika suami meninggal dunia namun harta yang ditinggalkan merupakan harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang telah diwakafkan, harta yang telah dihibahkan atau harta yang telah dijual, harta-harta tersebut bukan harta pusaka yang layak diwarisi oleh isteri.
[thb_gap height=”40″]
[thb_image full_width=”true” alignment=”center” lightbox=”true” image=”11876″]
[thb_gap height=”40″]
 1. Harta pusaka arwah suami yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan dengan isteri boleh dituntut oleh isteri sebagai harta sepencarian melalui mahkamah syariah.

* Penting sangat ilmu ini untuk kita semua tahu terutamanya kepada para isteri. Sebarkan ilmu yang PENTING ini untuk pengetahuan semua orang.

 

Sumber : Majlis Agama Islam Selangor

 

Related posts

The Grand Mosque of Mecca tops the list of the most expensive buildings on Earth built at a cost of $ 100 Billion.

adminwm

Puasa dan Fidyah Si Mati Yang Melangkah Tahun

adminwm

Adakah Wajib Mencatat Hutang?

adminwm

Leave a Comment