AGAMA

Perlu Ke Sedekah AlFatihah Pada Orang Mati?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

[vc_column][vc_column_text] Sering menjadi persoalan, perlu ke sedekah Al-Fatihah kepada ibubapa atau sesiapa yang sudah meninggal dunia?

Ustaz Don Daniyal tampil memberi penjelasan yg intipatinya LEBIH BESAR & MENGEJUTKAN!!!

SEDEKAHKANLAH AL FATIHAH UNTUK IBUBAPA MU SETIAP SELEPAS SOLAT SUBUH.

Ini merupakan nasihat Ustaz Don kepada anak-anak  yg masih hidup di dunia ini supaya diluaskan pintu rezeki bagi mereka.

Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kpd kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup atau telah tiada)” ………. nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu ..,

Berdasarkan Hadith Nabi SAW:
“Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua org tuanya dalam sehari”

Huraian hadith: Jangan sesekali meninggalkan doa keapada kedua ibubapa (baik yang hidup mahu pun yang sudah tiada)

Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus-putus berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati). Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh-sungguh.…. Tadah tangan dan bayangkan wajah kedua org tua kita, termasuk guru-guru Kita dan mereka  yang banyak menolong kita.

Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah SWT.

Bagi yang berniaga, tidak perlu ada ilmu pelaris. Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari.

Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (makanan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dan sebaganya) In Syaa Allah. berusaha dan bertawakal.… 

Caranya:
“YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa-dosa kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, dan lindungilah mereka. Aminn yarabillialamin. (Doa ini utk org tua yang masih hidup)

“YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa-dosa orang tuaku, tempatkanlah bapaku/Ibuku ditempat orang-orang yang beriman. Tolong!!! (doa untuk yangg sudah meninggal)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button