AGAMA

Kata-Kata Hikmah Ali bin Abi Thalib

Ali bin Abi Thalib, khalifah keempat daripada Khulafa al-Rasyidin. Ayahnya adalah Abu Thalib, bapa saudara Rasulullah SAW. Ali bin Abi Thalib adalah sepupu Nabi sendiri.

Ali bin Abi Thalib dilahirkan 23 tahun sebelum Hijrah. Ketika Rasulullah SAW menerima wahyu yang pertama, saat itu Ali baru menginjak usia 10 tahun. Sejak kecil Ali sudah tinggal bersama Nabi dan mendapatkan pengajaran langsung daripada baginda. Ilmu dan wawasannya yang luas membuatnya diberi julukan sebagai ‘Babul Ilmu’ yang bererti gerbangnya ilmu.

Selain cerdas, Ali bin Abi Thalib juga dikenali sebagai pribadi yang berani, sederhana dan rendah hati. Ia menempati posisi istimewa di antara para sahabat Rasulullah lainnya. Hubungannya dengan Rasulullah SAW semakin erat ketika Ali menikah dengan putri bungsu Rasulullah, Fathimah.

Kata Mutiara Ali bin Abi Thalib

Kerana keluasan ilmu dan wawasan yang dimiliki, Ali bin Abu Thalib banyak berkongsi kata-kata bijak penuh hikmah dan nasihat semasa hidupnya. Berikut adalah beberapa kata mutiara Ali bin Abi Thalib yang sangat indah dan penuh hikmah serta nasihat.

Betapa bodohnya manusia. Dia menghancurkan masa kini sambil mengkhuatirkan masa depan, tetapi menangis di masa depan dengan mengingat masa lalunya.

Jangan menjelaskan tentang dirimu kepada siapapun. Kerana yang menyukaimu tidak menyenangi itu, dan yang membencimu tidak mempercayai itu. 

Jadilah seperti bunga yang memberikan keharuman bahkan kepada tangan yang telah merosaknya. 

Jangan membenci siapapun, tidak peduli seberapa banyak kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu. Hiduplah dengan rendah hati, tidak peduli seberapa banyak kekayaanmu. Berfikir dengan positif, tak peduli seberapa keras kehidupan yang kamu jalani. Berikanlah banyak, meskipun menerima sedikit. Tetaplah menjalin hubungan dengan orang yang telah melupakanmu, maafkanlah orang yang berbuat salah padamu dan jangan berhenti mendoakan yang terbaik untuk orang yang kau sayangi. 

Beautiful people are not always good but good people are always beautiful

Lepaskan segala sesuatu yang membuatmu stres dan sedih. 

Tubuh dibersihkan dengan air. Jiwa dibersihkan dengan air mata. Akal dibersihkan dengan pengetahuan. Dan jiwa dibersihkan dengan cinta. 

Jangan menganggap diamnya seseorang sebagai sikap sombongnya, boleh jadi dia sedang sibuk berbicara dengan dirinya sendiri. 

Jangan biarkan hatimu berlarut-larut dalam kesedihan atas masa lalu, atau itu akan membuatmu tidak akan pernah siap untuk menghadapi apa yang akan terjadi. 

Orang yang pesimis selalu melihat kesulitan di setiap kesempatan, tetapi orang yang optimis selalu melihat kesempatan dalam setiap kesulitan. 

Diberkatilah dia yang kesalahannya sendiri mampu mencegahnya daripada melihat kesalahan orang lain. 

Perhaps it’s the remedy that brought the sickness, and perhaps the sickness turned into a remedy. For sickness might be the cure. 

Jangan biarkan kesulitan membuatmu gelisah. Kerana bagaimana pun juga hanya di malam yang paling gelap bintang-bintang tampak bersinar lebih terang.

Teman sejati adalah dia yang selalu memberi nasihat ketika melihat kesalahanmu dan dia yang mahu membelamu di saat kamu tidak ada. 

Aku tidak akan meninggalkan Sunnah Nabi demi kepentingan siapapun. 

The words of Allah are the medicine of the heart.  

Memaafkan adalah kemenangan terbaik. Hati penuh kebencian

Lebih mudah mengubah gunung menjadi debu daripada menanamkan cinta di hati yang dipenuhi dengan kebencian. 

Jangan pernah mengambil keputusan ketika sedang marah dan jangan pernah membuat janji ketika sedang bergembira. 

Ya Allah, saat aku kehilangan harapan dan rencana, tolong ingatkan aku bahwa cintaMu jauh lebih besar daripada kekecewaanku, dan rencana yang Engkau siapkan untuk hidupku jauh lebih baik daripada impianku. 

He who trusts the world, the world betrays him. 

Dia yang menaruh kepercayaan pada dunia, maka dunia akan mengkhianatinya. 

It is better to listen to a wise enemy than to seek counsel from a foolish friend.

Lebih baik mendengarkan musuh yang bijak daripada meminta nasihat daripada teman yang bodoh. 

Hide the good you do, and make known the good done to you.

Ada dua jenis manusia: 1) mereka yang mencari tetapi tidak bisa menemukan, dan 2) mereka yang menemukan tetapi masih menginginkan lebih. 

Jangan besarkan anakmu dengan cara orang tuamu membesarkanmu dulu, kerana mereka lahir di zaman yang berbeza. 

Selalu ada cahaya bagi orang yang mahu melihat. 

Orang yang penuh harap akan terus mencari, sementara orang yang penuh ketakutan akan melarikan diri. 

Yakinlah, ada sesuatu yang menantimu setelah sekian banyak kesabaran (yang kau jalani), yang akan membuatmu terpana hingga kau lupa betapa pedihnya rasa sakit.

Kemarahan itu seperti bola api, tetapi jika kamu menelannya, itu akan lebih manis daripada madu. 

Ucapan itu seperti ubat, dos kecilnya boleh menyembuhkan tetapi jika berlebihan bisa membunuh. 

Tidak ada yang lebih menyakiti hati daripada dosa.

Jika kamu ingin menguji karakter seseorang, hormati dia. Jika dia memiliki karakter yang bagus, dia akan lebih menghormatimu, namun jika dia memiliki karakter buruk, dia akan merasa dirinya paling baik daripada semuanya. 

Berhentilah membahas apa yang tidak kamu ketahui dan membicarakan tentang apa yang tidak menjadi perhatianmu.

Betapa terhormatnya ilmu, kerana orang yang tidak memilikinya mengatakan bahawa dia memiliki ilmu. dan betapa tidak terhormatnya kebodohan, kerana orang yang memilikinya mengatakan bahawa dia tidak bodoh. 

Jangan merasa kesepian berada di atas jalan kebenaran hanya kerana sedikitnya orang yang berada di sana. 

Banyak permasalahan pelik yang berhasil diselesaikan dengan sikap bermurah hati.

Ada dua cara untuk menjalani hidup yang menyenangkan, entah itu di dalam hati seseorang ataukah dalam doa seseorang. 

Sabar sesaat saja di saat marah akan menyelamatkan kita dari ribuan penyesalan. 

Kehidupan ini tidak lain hanyalah seperti bayangan awan, mimpinya seorang yang tertidur. 

Berikan perhatian dan bersikap baiklah kepada isterimu. Dia adalah bunga yang lembut, bukan budak rumahtanggamu. 

Jagalah dirimu daripada sifat marah. Kerana kemarahan itu dimulai dengan kegilaan dan berakhir dengan penyesalan. 

Aku akan terus bersabar, bahkan sampai kesabaran itu sendiri merasa lelah dengan kesabaranku. 

Berikan ribuan kesempatan kepada lawan untuk menjadi kawan, tapi jangan berikan satu kesempatan pun bagi kawan untuk menjadi lawan.

Abaikan rasa sakit, atau jika tidak maka kamu tidak akan pernah merasa bahagia.

Kehidupan itu cuma dua hari saja. Satu hari untukmu, satu hari melawanmu. Maka pada saat ia untukmu, jangan bangga dan gelabah; dan pada saat ia melawanmu bersabarlah. Keduanya adalah ujian bagimu.

Seorang teman tidak bisa dianggap teman sampai ia diuji dalam tiga kesempatan: 1) di saat memerlukan, 2) di belakangmu, dan 3) setelah kematianmu. 

Tidak ada yang boleh menjaga rahsiamu lebih baik daripada dirimu sendiri, maka jangan salahkan siapa pun orang yang mengungkapkan rahsiamu kerana kamu sendiri tidak bisa menyembunyikannya. Rahsiamu adalah tawananmu, yang jika dilepaskan, itu akan membuatmu menjadi tahanan. 

Jangan katakan pada Allah “Aku punya masalah besar,” tetapi katakan pada masalah bahawa “Aku punya Allah Yang Maha besar.”

Orang yang dapat menjadi tuan bagi dirinya, menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera kehidupannya.

Balas dendam terbaik adalah dengan menjadikan dirimu lebih baik. 

Aku sudah pernah merasakan semua kepahitan dalam hidup. Dan yang paling pahit ialah berharap pada manusia. 

Tubuh dibersihkan dengan air. Jiwa dibersihkan dengan air mata. Akal dibersihkan dengan pengetahuan. Dan jiwa dibersihkan dengan cinta. 

Ucapan sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yang diwarisi daripada nenek moyang. 

Jadilah manusia yang baik dalam pandangan Allah. Jadilah manusia yang buruk dalam pandangan sendiri. Jadilah manusia yang biasa dalam pandangan orang lain.

Jangan menasihati orang bodoh, kerana dia akan membencimu. Nasihatilah orang yang berakal, kerana dia akan mencintaimu. 

Selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak mahu mencari sahabat. Dan orang yang lebih lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari. 

Jika ada kata-kata yang melukai hati, menunduklah dan biarkan ia melewatimu. (jangan dimasukkan hati agar tidak lelah hatimu).

Tiga macam orang yang tidak diketahui kecuali dalam tiga situasi: 1) Tidak diketahui orang pemberani kecuali dalam situasi perang; 2) Tidak diketahui orang yang penyabar kecuali ketika sedang marah; 3) Tidak diketahui sebagai teman kecuali ketika temannya sedang dalam keadaan susah.

Tiada kekayaan yang lebih utama daripada akal. Tiada keadaan lebih menyedihkan daripada kebodohan. Tiada warisan yang lebih baik daripada pendidikan. Dan tiada pembantu yang lebih baik daripada musyawarah. 

Dirimu yang sebenarnya adalah apa yang kamu lakukan di saat tiada orang yang melihatmu. 

Orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal; kepercayaan, cinta dan rasa hormat. 

Sungguh wanita mampu menyembunyikan cinta selama 40 tahun, namun tidak sanggup menyembunyikan cemburu meski hanya sesaat. 

Cintailah kekasihmu sekadarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi musuhmu. Dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi kekasihmu. 

Angin tidak berhembus untuk menggoyangkan pepohonan, melainkan menguji kekuatan akarnya. 

Jangan pernah merasa kesepian di atas jalan kebenaran hanya kerena sedikitnya orang yang berada di sana. 

Diam sampai engkau diminta untuk berbicara, lebih baik daripada kau terus berbicara sampai diminta untuk diam. 

Janganlah engkau mengucapkan perkataan yang engkau sendiri tak suka mendengarnya jika orang lain mengucapkannya kepadamu. 

Takwa adalah takut kepada Allah, melaksanakan segala sesuatu yang datang dariNya, redha dengan kurniaNya walaupun sedikit, dan menyiapkan diri untuk menyambut kematian. 

Orang yang tidak menguasai matanya, hatinya tidak ada harga. 

Bila kau cemas dan gelisah akan sesuatu masuklah ke dalamnya, sebab ketakutan menghadapinya lebih mengganggu daripada sesuatu yang kau takuti sendiri.

Telanlah amarahmu, sebab kau tidak pernah menemukan minuman yang dapat meninggalkan rasa lebih manis daripada itu. 

Sesungguhnya mengikuti hawa nafsu dapat menghalanginya daripada kebenaran dan panjang angan-angan dapat membuatnya lupa akhirat. 

Kezaliman akan terus ada, bukan kerana banyaknya orang jahat, tetapi kerana diamnya orang baik. 

Jadilah orang yang dermawan, tetapi jangan menjadi pemboros. Jadilah orang yang hidup sederhana, tetapi jangan menjadi orang yang kikir. 

Banyak permasalahan pelik yang berhasil diselesaikan dengan sikap bermurah hati. 

Siapa yang memandang dirinya buruk, maka dia adalah orang yang baik. Dan siapa yang memandang dirinya baik, dia adalah orang yang buruk. 

Jangan gunakan kefasihan bicaramu (mendebat) di hadapan ibumu yang dahulu mengajarimu berbicara. 

Dia yang menaruh kepercayaan pada dunia, maka dunia akan mengkhianatinya.

Jangan kenali kebenaran berdasarkan individu-individu. Kenalilah kebenaran itu sendiri, automatik kau akan kenal siapa di pihak yang benar. 

Ketika ahlul haq (orang yang memiliki ilmu) diam atas suatu kebatilan, maka mereka (pelaku kebatilan) akan menyangka bahawa mereka berada dalam kebenaran. 

Orang yang terlalu memikirkan akibat daripada suatu keputusan atau tindakan, sampai bila pun dia tidak akan menjadi orang berani. 

Related posts

Terlalu Ego Untuk Meminta Maaf? Ketahui Pandangannya Dalam Islam

admin

SOLAT ISTIKARAH UNTUK JODOH TERBAIK

adminwm

Memuliakan Tetamu dan Kebaikan Rumah Terbuka

adminwm

Leave a Comment