GAYA HIDUPSIHAT

‘Jangan hisap Vape. Jangan gunakan Juul’ CEO Syarikat E-Rokok Beri Amaran Kerana Tak Tahu Kesan Jangka Panjang Produk Vaping Syarikatnya

Kebelakangan ini hangat cerita tentang rokok elektronik yang dikatakan menjadi alternatif baik kepada rokok. Syarikat pengeluar rokok elektronik ini mempromosikannya sebagai produk yang lebih baik, daripada segi penjimatan wang dan sebagai satu alternatif yang sihat, berbanding rokok biasa. 

Adakah benar yang dicanang syarikat-syarikat gergasi ini?

Rancangan tv CBS This Morning menembual Ketua Pegawai Eksekutif Juul Labs, Kevin Burns baru-baru ini. Dalam temubual tersebut, Kevin Burns mengeluarkan amaran tegas kepada orang yang tidak merokok mengenai produk vaping yang dikeluarkan syarikatnya

Sebutnya, “Jangan menghisap vape. Jangan gunakan Juul,”

“Jangan cuba nikotin jika anda tidak pernah menggunakannya sebelum ini,” katanya. 

“Jangan gunakan produk ini. Anda bukan pengguna sasaran kami.”

Kevin Burns juga mengakui yang kesan jangka panjang menghisap vape tidak diketahui.

Apabila ditanya bagaimana dia boleh menjual produk tanpa mengetahui kesan jangka panjangnya, jawab Burns, “Kami fikir kami mempunyai produk yang sah hari ini, melepasi ujian tahap ketoksikan, berdasarkan garis panduan untuk kategori hari ini bagi orang awam di Amerika.”

Sebagai tindak balas kepada soalan mengenai sama ada produk Juul beracun, dia berkata, “Kami melakukan ujian toksikologi terhadap semua produk kami.”

Burns sebelum ini memohon maaf kepada ibu bapa yang anak-anak mereka punya ketagihan terhadap produk-produk vaping syarikatnya.

Dalam usaha untuk mengekang produknya daripada dijual kepada anak-anak di bawah umur, dia berkata, mereka merancang untuk menawarkan insentif kepada peruncit untuk memasang sistem pengesahan umur elektronik  di tempat jualan, lapor The Wall Street Journal.

Journal melaporkan, Judul akan berhenti menjual produknya di mana-mana peruncit yang tidak mengadopsi sistem itu bermula Mei 2021.

Pentadbiran Makanan dan Dadah menamakan remaja yang menghisap vape sebagai “epidemik.” Juul telah dituduh memasarkan e-rokok perisa pencuci mulutnya di platform yang popular di kalangan anak muda termasuk YouTube, Twitter dan Instagram.

Peningkatan pengawasan terhadap remaja yang menghisap vape telah menyebabkan beberapa peruncit, seperti Rite Aid dan Walmart, menarik produk tersebut dari kedai mereka. Rite Aid berhenti menjual e-rokok sama sekali, sementara Walmart berhenti menjual produk-produk vape.

Juul sebahagiannya dimiliki oleh Altria, gergasi tembakau di belakang Marlboro.

*Untuk yang tidak pernah tahu apakah itu Juul, ia adalah rokok elektronik dalam keluarga vape tetapi belum ada nama sebenar untuknya. Ia melekat dengan nama Juul kerana dikeluarkan di bawah jenama Juul oleh syarikat  PAX Labs sekitar 2015. Juul menjadi popular pada 2017 selepas ramai selebriti dilihat menggunakannya. Bentuk Juul hampir sama seperti pendrive tetapi lebih panjang dan katrijnya yang dinamakan POD boleh ditukar ganti. Semua produk Juul yang asli dibina di Shenzen, China, sementara bahan kandungannya serta POD, dibuat di Amerika.*

 

Artikel asal: https://www.cbsnews.com/cbs-this-morning/

Related posts

Biophilic design for health and wellness

adminwm

Zul Ariffin dalam Program Realiti Selebriti Bachelor

adminwm

Dato’ Emma Ibrahim –  JJ is a caring person, loving, and very romantic.

adminwm

Leave a Comment