GAYA HIDUP

Hormon Stress: Apakah Ia Dan Apa Yang Perlu Dilakukan?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Selalu stress? Inilah sebabnya…

Hormon stress penting dalam membantu badan anda menangani dan bertindak balas terhadap situasi yang tertekan. Walau bagaimanapun, apabila tahap hormon ini dalam badan anda tinggi, ia boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

“Hari ini, stress kronik yang banyak kita alami,” kata Dr Sally Norton, konsultan pakar bedah dan pakar kesihatan. “Masalahnya, kami jarang menangani satu approaching lion atau stress segera yang memerlukan tindak balas sebenar atau flight response. Ini bermakna hormon-homon stress kita tidak sesuai berpanjangan.”

Dengan itu, penting untuk mengetahui apa sebenarnya hormon stress ini, dan bagaimana kita dapat menanganinya dengan cara yang berupaya meningkatkan kesihatan kita secara keseluruhan.

Apakah hormon stress yang utama?

 1. Adrenalin

Untuk mempersiapkan anda dengan situasi stress yang anda hadapi, “Adrenalin menaikkan degupan jantung, tekanan darah dan bekalan tenaga,” kata Dr Norton. Dalam pengertian awal, tujuan lonjakan tenaga ini adalah untuk membantu anda melarikan diri dari keadaan berbahaya. Ini bermakna adrenalin bertanggungjawab untuk reaksi segera apabila kita merasa tertekan. Hormon ini dihasilkan dalam kelenjar adrenal selepas otak kita menghantar mesej bahawa kita menghadapi keadaan yang tertekan.

 1. Kortisol

Satu hormon steroid, kortisol dilepaskan untuk “membenarkan tubuh menumpukan perhatian kepada keadaan tekanan,” kata Dr Norton. “Ini dilakukan dengan meningkatkan gula dalam aliran darah dan menekan proses-proses yang tidak begitu penting seperti sistem pencernaan, sistem pembiakan dan pertumbuhan.” Ia juga dihasilkan dalam kelenjar adrenal, tetapi memerlukan lebih banyak masa daripada adrenalin untuk merasakan kesan kortisol.

Bagaimana impak stress terhadap kesihatan?

Walaupun perasaan stress adalah perkara biasa, ia boleh memberi kesan negatif pada tubuh kita dan kesihatan keseluruhan jika ia berterusan.

Biasanya, selepas berlalunya keadaan yang stress, tahap kortisol dan adrenalin kita akan kembali normal dan kita akan berasa tenang dan selesa. Walau bagaimanapun, stress yang berterusan adalah sesuatu yang menjadi semakin produktif dalam masyarakat moden, yang boleh memberi kesan buruk kepada tubuh jika tidak dirawat. Ini terutamanya kerana kortisol menindas fungsi badan seperti sistem pencernaan.

Berada di bawah keadaan stress yang berterusan, anda menghadapi risiko pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung dan insomnia, masalah pencernaan, kemurungan, kebimbangan, tekanan darah tinggi, tinggi gula dalam darah, kehilangan libido, gangguan usus seperti IBS, kehilangan ingatan dan berat badan.

Bagaimana kita boleh mengurangkan stress secara semulajadi?

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan tahap adrenalin dan kortisol:

Menghalang adrenalin yang mengalir laju

 • Cuba bernafas dalam-dalam
 • Amalan meditasi
 • Banyak mengingati memori yang gembira, tenang dan mendamaikan
 • Amalkan senaman melonggarkan otot; kelonggaran otot: mengurangkan ketegangan dan merehatkan kumpulan otot di seluruh badan

Mengurangkan tahap kortisol

 • Bersenam: (tetapi tidak terlalu intensif) Walaupun semasa dan selepas latihan, tahap kortisol sebenarnya meningkat, ini adalah tindak balas sementara dan kesan jangka panjang terbukti bermanfaat kepada stress. Senaman tetap dan sederhana adalah yang terbaik.
 • Dapatkan jumlah tidur yang tepat: Kurang tidur membawa kepada paras kortisol yang lebih tinggi dalam aliran darah, jadi pastikan anda mempunyai tidur yang berkualiti dengan tidur awal, mengelakkan kafein dan menghadkan pendedahan kepada lampu yang terang (seperti skrin telefon anda) pada waktu malam.
 • Berseronok: Kajian telah menunjukkan bahawa ketawa mengurangkan tahap kortisol, jadi luangkan waktu untuk berseronok dengan kawan rapat dan keluarga.
 • Bela haiwan: Begitu juga, banyak penyelidikan membuktikan persahabatan dengan haiwan merupakan satu cara yang besar dalam mengurangkan stress. Dalam satu kajian tentang stress, 48 orang dewasa ditugaskan bersama sama ada seekor anjing, seorang kawan (manusia) atau bersendiri. Semua peserta menyelesaikan ujian tekanan dan menyediakan ukuran kortisol. Orang yang mempunyai persahabatan dengan anjing membuktikan kurang mengalami stress.
 • Makan makanan yang sihat: Jika anda ingin mengurangkan tahap kortisol, penting untuk mengamalkan diet yang sihat dan seimbang. Gula yang berlebihan meningkatkan kortisol daripada semasa ke semasa, jadi kurangkan pengambilannya. Terdapat juga makanan tertentu yang sangat baik untuk mengekalkan tahap yang stabil, seperti yogurt, coklat gelap dan pisang.
Daripada: Netdoctor
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button