GAYA HIDUP

Alami Ramadan Mengikut Gaya Istanbul

Istanbul adalah di mana dua benua bertemu, juga merupakan lokasi beberapa adat Ramadan yang sangat unik. Ramadan, yang dikenali dalam budaya Turki sebagai “Sultan Sebelas Bulan,” adalah bulan introspeksi, kawalan diri, perkongsian, pengabdian, dan puasa. Namun, bulan mulia ini juga disambut secara khusus, khususnya di Istanbul. Ramadan jatuh pada tarikh antara 23 Mac hingga 22 April tahun ini. Pengunjung ke Istanbul pada masa itu boleh mengambil bahagian dalam adat dan budaya Ramadan di bandar itu dan meraikan bulan suci ini dalam suasana di mana orang ramai berusaha untuk mempamerkan kasih sayang, amal dan toleransi.

Nikmat Ramadan terasa di mana-mana

İstanbul menyambut Ramadan dengan sepanduk warisan Uthmaniyyah yang diletakkan di antara menara masjid. Inskripsi bercahaya ini menyerlahkan lagi suasana rohani Ramadan dengan mesej-mesej damai sambil menambah sentuhan indah pada landskap İstanbul yang sangat unik. Satu lagi tradisi Ramadan yang indah dan dihormati ialah pemain gendang Ramadan. Pemuzik-pemuzik ini berjalan di jalanan sebelum subuh, bergendang dan membaca puisi tentang Ramadan untuk membangunkan orang ramai untuk sahur sebelum azan subuh.

Puasa Ramadan adalah ibadah harian. Puasa yang dimulakan dengan azan pada waktu sahur diakhiri dengan azan Maghrib dan bunyi tembakan meriam. Aspek rohani berpuasa menjangkau hingga waktu iftar – makan ketika berbuka puasa. Di meja makan yang dipenuhi dengan pelbagai juadah, mereka yang berpuasa biasanya berbuka dengan seteguk air dan beberapa biji buah zaitun atau kurma sebelum meneruskan hidangan yang lain.

Walaupun meja berbuka puasa di rumah penduduk İstanbul mencerminkan kelimpahan juadah bulan Ramadan, kafe dan restoran di bandar ini menawarkan menu yang mewah dengan hidangan tradisional, termasuk roti Ramadan yang baru dibakar yang menyemarakkan bandar dengan aroma yang memikat selera. Berbuka puasa bersama di dataran bandar menekankan kepentingan perpaduan dan perkongsian. Sepanjang Ramadan, pengunjung boleh merasai keseronokan rohani berbuka puasa di majlis berbuka puasa bersama atau menjamu selera di salah satu daripada restoran yang menampilkan menu berbuka puasa istimewa dengan pelbagai hidangan Uthmaniyyah dan Turki. Ramadan juga merupakan masa yang sesuai untuk melihat hidangan yang tertentu sahaja datang ke meja. Hidangan Ramadan yang paling terkenal mungkin adalah “güllaç,” pencuci mulut Turki. Hidangan yang halus namun lazat ini juga dianggap sebagai nenek moyang “baklava,” dan dibuat dengan susu, air mawar, delima dan sejenis doh yang unik.

Hiburan tradisional sehingga sahur

Solat Tarawih, yang dilakukan di masjid-masjid İstanbul yang tersergam indah selepas berbuka puasa, mengukuhkan lagi perasaan ibadat dan masyarakat. Selepas solat, hiburan tradisional Ramadan bermula di dataran berbeza, terutamanya di Sultanahmet, memeriahkan lagi bandar dan penduduknya. Perbualan keagamaan, deklamasi puisi dan persembahan rakyat – muzik, tarian dan bercerita – menyerlah di dataran bandar ini. Pada masa yang sama, drama wayang kulit tradisional yang dibintangi oleh watak ‘Karagöz dan Hacivat’ menghiburkan kanak-kanak dan orang dewasa.

Drama wayang kulit tradisional

Perjalanan rohani melalui tempat-tempat suci İstanbul

Satu lagi aspek yang menjadikan İstanbul unik semasa Ramadan adalah berkaitan dengan banyak tapak suci di bandar itu. Untuk menyebut beberapa tempat suci ini: Masjid Sultan Eyüp (Eyüp Sultan Camii), rumah kepada makam Khalid bin Zayd Abu Ayyub Al-Ansari (Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari), sahabat Nabi Muhammad S.A.W. ; Makam Oruç Baba, di mana puasa pertama Ramadan dibuka; Bukit Yusha (Yuşa), yang dikatakan mengandungi makam Nabi Yusha; dan Makam Yahya Efendi. Tapak bersejarah seperti Hagia Sophia (Aya Sofya), Masjid Biru (Sultan Ahmet) dan Istana Topkapı juga merupakan tempat yang sesuai untuk dikunjungi semasa Ramadan. Hz. Hırka-i Şerif, peninggalan suci Nabi Muhammad S.A.W., boleh dilihat di Masjid Hırka-i Şerif sepanjang bulan Ramadan.

 Hagia Sophia (Aya Sofya) Masjid Biru (Sultan Ahmet)

Istana Topkapı

Rasai kemeriahan Hari Raya di İstanbul…

Di İstanbul, hari pertama Aidilfitri, iaitu mengucapkan selamat tinggal kepada bulan Ramadan yang damai yang dihabiskan dalam ibadah, diperingati dengan solat hari raya. Di İstanbul semasa Aidilfitri, anda akan melihat penduduk bandar di jalan raya untuk melawat orang tua mereka, memakai pakaian bergaya dan membawa kotak gula-gula atau pastri. Selepas sanak saudara berkumpul semula, cuti hari raya diteruskan di taman bandar dan kawasan hiburan supaya kanak-kanak dapat menikmati keseronokkan bercuti. Dengan menawarkan tapak bersejarah, pengalaman tradisional dan aktiviti yang menghiburkan dalam semangat Ramadan, İstanbul menanti tetamunya untuk Ramadan ini.

Related posts

SANDRO CELEBRATES VALENTINE’S DAY

adminwm

CARTIER  MALAYSIAN FLAGSHIP BOUTIQUE PERFECTLY SHOWCASES THE GENEROUS SPIRIT OF THE MAISON.

adminwm

Tisham & Janna Kini Bersatu

admin

Leave a Comment