FESYEN

10 Gaya Tidak Sesuai Lagi Kini

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kita sudah pun masuk ke pertengahan bulan keenam, dan sepanjang enam bulan pelbagai gaya memperindahkan pentas peragaan, di majlis-majlis keramaian, di hari perayaan dan yang di jalanan.

Sungguh fesyen datang dan pergi, dan ada juga yang terus diabadikan seperti baju tradisional. Seperti kurung dan kebaya, cheongsam dan sari untuk warga Malaysia ini.

Yang lainnya hati-hati, adakah gaya anda itu tidak selari lagi dengan perkembangan fesyen terkini. Sudah tidak lagi ‘in’ dan untuk anda letakkan ia ke tepi, ini terutamanya khas kepada sang pencinta fesyen. Ya untuk sang fashionista yang harus tampil up to date setiap masa,

Ada 10 gaya yang sudah sepatutnya ditinggalkan, dan diketepikan, biarpun mahal tetapi fashionista tidak boleh pakai lagi.

1.  Off-The-Shoulder Tops
Tahun 2017 menyaksikan  bahu-bahu yang terdedah. Dan kini gaya terdedah di bahagian bahu sehingga membawa ke paras atas sedikit dari buah dada sudah tidak menarik lagi. Untung juga kerana bahagian terdedah itu tidak perlu sangat dibelai dengan krim dan disolek cantik… memadainya menyapukan losen supaya tidak kering.

2. Cold-Shoulder Tops
Why do we really want cold shoulders, though? We’re ready for this cut-out trend to go away as we enter 2018.

3. Random Cut-Outs
Satu lagi yang sudah tidak berbisa lagi, setengah cut-outs can be sexy, tetapi kita pun tahu trend ini memang tidak akan bertahan lama.

4. Overall Denim
Oh, overalls, boleh jadi fun bila memakainya tetapi cukuplah kerana gaya itu sudah membuat orang letih melihat anda berbalut dalam overall daripada denim ini. Simpan saja, siapa tahu mungkin ia akan kembali hangat dua musim lagi?

5. Tumit tinggi yang menyakitkan kaki
Cukuplah anda menyeksakan diri dengan tumit tinggi enam hingga ke lapan inci. Ya betul anda nampak tinggi, ala peragawati tetapi tidakkah ia menyeksakan diri. We’re finally saying goodbye to painful shoes and saying hello to cool flats, sneakers, mules, and kitten heels. It’s the era of comfy shoes and better moods.

6. Crop Tops
Tahun 2017 disebut segelintir orang fesyen,  “year of the butt,” dan 2018 pula ialah “year of cleavage’ hu hu… tetapi jangan berlebihan.

7. Chokers
Maaf cakap, trend choker memang tidak akan bertahan. The skinny black velvet choker in particular is no longer an outfit’s perfect accessory.

8. Pom-Poms
Salah satu daripada embellishments pada 2017 ialah pom-pom, tetapi ‘bold statement’ ini akan terus dipisahkan di dalam gaya harian si fashionista.

9. Corset Belts
The Kardashian look peaked in 2017 and we saw sheer, extra-tight clothing and corsets. Upp ketepikan kerana ia tidak lagi nampak cool dan bergetah.


10. Claw Nails
Kuku-kuku yang panjang, hiasan gothic, retro puck rock gothic, cincin keluli yang menghiasi jejari berkuku aneka rupa corak, ya semua ini sudah tidak happening lagi. Para stylist tidak lagi mahu client mereka memakai kuku panjang dengan hiasan gothic umpamanya. Kembali kepada warna ceria cantik, merah, perang, pink atau sekadar berkilat dengan bentuk yang cantik dan sederhana panjangnya.  

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button