COVER STORY

Linda Olivia Founder/CEO OLIVIAZModels – The fashion world has always intrigued me…

The fashion world has always intrigued me, ini adalah semangat yang saya kembangkan sejak usia muda. Sejak kecil saya sentiasa dalam persalinan yang paling comel dan sepadan dari atas ke bawah. Dan minat saya membawa ke remaja yang mana saya taksub dengan majalah fesyen, I was so inspired by runway fashion, by casual fashion and just the luxurious picture of it all.

Di sekolah menengah saya mengadakan pertunjukan fesyen buat pertama kalinya dengan mengumpulkan pakaian dari almari saya dan yang dipunyai makcik saya yang memiliki gaya yang luar biasa. Tamat sekolah, bapa mendaftarkan saya di sekolah undang-undang tetapi kerana minat saya bukan di situ jadi saya berhenti dan menempuh jalan yang sama sekali berbeza. Saya mengejar kerjaya dalam bidang hospitaliti dan pengurusan acara. Satu perjalanan indah; saya bertemu jodoh dengan suami yang juga sahabat saya seumur hidup. We have been married for 24 years and have two beautiful teenage children. Suami dan anak-anak saya adalah sistem sokongan dan degupan jantung saya dan tempat saya memperoleh kekuatan setiap hari.

Medan lombong fesyen bagi saya adalah apabila anda kelihatan menarik, anda merasa yakin. Keyakinan itulah yang sukar difahami oleh kebanyakan kita. Kita tidak lagi memerlukan pakaian yang menjolok mata untuk menyampaikan keyakinan tetapi sesiapa yang suka berfesyen tahu yang ia meningkatkan semangat. Sebaliknya, gaya berasal dari dalaman; ia berasal daripada keperibadian dan cita-cita anda.

Pada 2015, saya memulakan blog di Instagram yang saya namakan @oliviazglitz yang mana saya bercakap tentang fesyen. Saya juga mengembangkan lagi cabang dengan membuka agensi peragaan OLIVIAZModels. Di agensi ini kami mewakili pelbagai portfolio gadis dan lelaki dan mengenengahkan standard kecantikan yang berbeza.

Model kami mendapat banyak tugasan runway. Melihat pada jadual asal, 2020 sepatutnya menjadi tahun yang sibuk tetapi disebabkan pandemik global dan norma baru telah mengubah rancangan sosial kami dan pelan asal terpaksa ditangguhkan. Walaupun terdapat rintangan tetapi agensi ini sedang berusaha mencari alternatif seperti mengemukakan idea baru kepada pereka untuk mengadakan pameran fesyen maya. I believe what the mind perceives, we can achieve. Tiga kemahiran yang membantu saya berjaya adalah…pertama, kepemimpinan yang kuat – apabila anda mempunyai pasukan yang besar, anda perlu menguruskannya dengan baik. Kedua, mempunyai keyakinan untuk mempercayai visi anda. Akhirnya, penting untuk memiliki kemampuan untuk tetap terbuka dan menyesuaikan diri dengan perubahan.

I didn’t lay out a blueprint of how I wanted my career to go, however I try to compartmentalize as much as possible. Setiap hari saya mengingatkan diri sentiasa bersyukur dan bersyukur, kerana perkara-perkara kecil ini melancarkan perjalanan seseorang dalam perlumbaan yang membawa kepada perjalanan yang hebat.

Temubual selanjutnya bersama Linda Olivia di bawah;

[thb_gap height=”40″]
1. Anda seorang blogger fesyen. Bagaimana boleh timbul minat menulis di blog?

Fesyen sekian lama menjadi minat saya. Saya tertarik pada evolusi fesyen. Pada 2015, saya memutuskan untuk melakukan sesuatu yang tidak pernah saya lakukan iaitu memulakan blog di Instagram, bercerita tentang minat saya, tetapi dalam keadaan yang mana saya tidak tahu arah yang bersesuaian.

Selepas setahun akaun saya menunjukkan momentum pertumbuhan dan memikat pengikut global. A lot of things fall into perspective, saya mendapat peluang kolaborasi bersama jenama global dan tempatan, antaranya dengan sebuah klinik estetik di Kuala Lumpur bernama Doctorandartclinic di Plaza Arcadia, klinik yang telah merawat kulit saya sejak setahun yang membantu saya dalam peremajaan, keanjalan kulit, pencerahan dan anti-penuaan.

Untuk kolaborasi global, saya bekerjasama dengan rangkaian jenama berpangkalan di Amerika Syarikat, London, Paris, Itali, Ireland, Sweden, Greece, Sepanyol, Switzerland, Rusia dan Australia. Kerjasama terbaru adalah dengan jenama terkenal Daniel Wellington yang merupakan kolaborasi kedua saya dengan jenama tersebut.

Selain menulis blog, pada 2019 saya memutuskan untuk mengembangkan horizon dengan memulakan agensi modelling saya sendiri yang bernama Oliviazmodels. Di agensi kami, model memegang portfolio kepelbagaian bangsa, kecantikan dan intelektual.

[thb_image alignment=”right” image=”12826″]
[thb_gap height=”40″]
2. Adakah anda berterusan aktif semasa mco? Adakah blog anda menerima lebih banyak peningkatan trafik berbanding sebelum ini dan alasan di sebalik itu?

Saya tetap aktif semasa mco dengan mengatur cabaran di laman Instagram saya dan di agensi laman OLIVIAZMODELS. Cabaran pertama adalah #quarantinebutfashion di mana saya menganjurkan cabaran dan pemberian hadiah wang tunai, diikuti dengan cabaran #tiktok yang mana juga saya hadiahkan wang tunai kepada pemenang.

Ada peningkatan jumlah yang melayari halaman blog saya tetapi saya rasa ia juga disebabkan oleh cabaran dan hadiah tunai yang saya lakukan.

3. Pengalaman terbaik anda setakat ini. Dan anda menyukai fesyen jadi apakah yang akan anda katakan sebagai inspirasi fesyen anda?

Every experience personally is growth. We win some, we lose some. In every high there is a low and it’s been an educational journey. Sukar untuk memandang pada satu inspirasi sedangkan kreativiti begitu besar. Setiap pereka menyampaikan kreativiti yang luar biasa dan setiap musim kita dapat merasai kecemerlangan mereka ini.

4. Heels or flats?

Certainly heels as Victoria Beckham said so eloquently, “I can’t concentrate in flats.”

5. Bandar fesyen pilihan anda dan mengapa?

Tentunya Paris. Bukan hanya kerana panorama malam dengan kerlipan lampu tetapi juga kerana ia sebuah kota yang megah dengan fesyen.

6. Adakah anda memanjai diri dengan kasut dan beg tangan yang mahal?

Ya saya. Apabila anda membeli koleksi berjenama anda membayar untuk kemahiran tukangan, kreativiti dan kualiti yang sempurna.

7. Apakah fesyen pada anda?

Fesyen adalah kanvas spektrum yang menunjukkan kepelbagaian warna, kain dan tekstur. Kecenderungan gaya fesyen menguasai dunia, ia menyatukan wanita dan lelaki namun memungkinkan orang untuk menggambarkan keperibadian mereka.

[thb_gap height=”40″]
[thb_image image=”12829″]
8. If you could go back and tell yourself one thing before beginning your career, what would it be?

Jangan takut jatuh, kerana jalan menuju kejayaan tidak diukir dengan perak dan emas sebaliknya rintangan dan rintangan akan membina watak, ketahanan dan ketekunan.

9. Apakah peranan anda media sosial dalam fesyen hari ini?

Media sosial telah merevolusikan industri fesyen. Dalam dunia fesyen, media sosial telah mencipta inovasi, keterkaitan dan kepelbagaian. Platform ini telah membolehkan pengguna membina komuniti fesyen dalam talian mereka sendiri yang mempunyai jangkauan global.

10. Adakah masa depan yang cerah dalam menulis blog atau anda hanya melakukannya kerana ia sesuatu yang menyeronokkan?

Blogging adalah pilihan individu, ia bermula daripada hobi, berkongsi minat seseorang atau sebagai jalan mencipta jenama sendiri.

[thb_gap height=”40″]
11. Apakah ketakutan terbesar anda semasa meluahkan apa yang terbuku dalam fikiran anda?

Secara peribadi saya telah mengatasi konsep ketakutan ketika meluahkan idea dalam fikiran saya ke dalam kata-kata. Di platform media sosial ini, seseorang harus terbuka untuk menerima reaksi balas dari penentang kerana tidak semua orang akan berkongsi pendapat yang sama.

12. Dengan Covid-19 menyerang dunia, adakah tekanan untuk para pereka untuk tampil dengan rekaan yang hebat… jika anda boleh bercakap bagi pihak pereka?

Covid-19 adalah contoh terbaik bagaimana media sosial mempengaruhi semua industri terutama industri fesyen. Para pereka berkongsi bakat dan kreativiti mereka pada tahap kecemerlangan yang berbeza. The House of Dior di bawah Pereka Kreatif yang cemerlang, Maria Grazia Chiuri mempesonakan dunia dengan melancarkan koleksi Musim Luruh/Sejuk 2020 – 2021 dalam bentuk filem eksklusif.

[thb_gap height=”40″]
[thb_gap height=”40″]
13. Koleksi musim ini dipersembahkan dalam acara yang sangat peribadi. Apakah pendapat anda mengenai perkara ini?

Walaupun koleksi musim diadakan dalam acara peribadi, setiap pereka membawa karya seni yang luar biasa.

14. Your favorite quote?

“Never allow your losses to define you, always find strength to re-invent your defeats.” 

 – Olivia (Founder/CEO OLIVIAZModels)

15. Do you have your favorite bloggers?

Yes, there are 3 women 

@negin_mirsalehi

@karenwazen

@camilacoelho

[thb_gap height=”100″]

Related posts

RATU CANTIK LINDSEY YAP

Wirda Adnan

Wirda & Mahani – Together We Are Stronger

admin

Didie Nasir Yassif – I’m a Colon Cancer Stage 4 Fighter

admin

Leave a Comment